NavMenu

Položen kamen temeljac za kompleks "Novi Niš" - U prvoj fazi četiri objekta sa 300 stanova, useljenje u 2018.

Izvor: Tanjug Utorak, 19.04.2016. 15:07
Komentari
Podeli
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u Nišu položila kamen temeljac za prvu fazu projekta "Novi Niš" na prostoru nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji", koji predviđa izgradnju ukupno 1.000 stanova u stambeno-poslovnom kompleksu.

Ta niška kasarna ima 15 ha zemlje na kojoj će biti izgrađeni stanovi, ali i bolnica, univerzitetski centar, šoping mol, i drugi objekti i ceo projekat sa svim sadržajima treba da bude gotov za 10 godina. Rok za završetak kompleksa je 2021. godina, a prvi stanovi i useljenja su predviđeni već u 2018.

U prvoj fazi biće izgrađena četiri stambena objekta sa 300 stanova, a prvi objekat će imati 76 stanova različitih struktura. Ministarstvo odbrane dobiće za početak stanove površine 4.000 m2, 8.000 m2 biće izgrađeno do 2020. i preostalih 5.000 kvadrata do 2021. godine. Prvo će biti izgrađeni stanovi na parceli od 2,5 ha od ukupno 15 ha.

Inače, kasarna je prodata kompaniji "Clean Earth Capital" iz SAD pre pet godina. Stari ugovor je predviđao da se do 2016. godine predaju stanovi, dok novi aneks precizira da će predaja za Ministarstvo odbrane početi 2018. koje dobija stanove kao naknadu za ustupljenu kasarnu.

"Novi Niš" nova slika juga Srbije

Polaganju kamena temeljca, posle pet godina čekanja, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, direktor kompanije "Clean Earth Capital" Filip Bej, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.


Mihajlović je u vremenskoj kapsuli napisala - "Neka 'Novi Niš' građanima Niša donese jedan novi početak. Neka 'Novi Niš' pokaže jednu novu sliku juga Srbije. Neka 'Novi Niš' bude lice uspešne i moderne Srbije". Ona je kazala da će se u prvoj fazi graditi 300 stanova i kasnije još oko 700 stanova.

- Niš će dobiti moderno naselje, moderan koncept života, gde će raditi i naši građani i domaće kompanije - poručila je ministarka.

Ambasador Skat je rekao da "Novi Niš" ima veliki potencija za nove investicije i nova radna mesta, kao i da je to moderan višenamenski model razvoja prvi tog tipa u Srbiji. - Ovaj projekat će obezbediti 1.200 građevinskih radnih mesta u periodu od 10 godina - naglasio je Skat

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.