NavMenu

Srbija i Slovenija rade na unapređenju privredne saradnje - Moguće pokretanje zajedničke proizvodnje za treća tržišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.04.2016. 15:25
Komentari
Podeli
Slovenija snažno podržava pregovarački proces Srbije sa EU, uspostavljanje novog modela ekonomske diplomatije, kao i intenzivniju sektorsku saradnju kompanija dve zemlje i regionalno povezivanje, istaknuto je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Vladimira Gaspariča, ambasadora Slovenije u Beogradu.

Kako je navedeno, velike su mogućnosti da se srpske i slovenačke firme regionalno udružuju povezivanjem u konzorcijume i pokretanjem zajedničke proizvodnje za treća tržišta u sektoru građevinarstva, automobilske i prehrambene industrije, ali i u drugim oblastima.

Udružene kompanije imaju kapacitet da učestvuju na tenderima za velike infrastrukturne projekte, na kojima pojedinačno, ma koliko dobro da posluju, nisu u mogućnosti da konkurišu velikim igračima, rečeno je na sastanku.

Marko Čadež, predsednik PKS-a, ukazao je na dobru saradnju privrednih komora Srbije i Slovenije na unapređenju bilateralne i regionalne privredne saradnje. On je takođe spomenuo aktivnosti dve poslovne asocijacije na zajedničkim projektima u okviru Komorskog investicinog foruma koji okuplja sve privredne komore regiona Zapadnog Balkana sa ciljem pružanja podrške privredi i jačanja ekonomske saradnje u regionu.

Ambasador Gasparič, rekao je da su ekonomske reforme u Srbiji veoma važne za uspostavljanje stabilnog privrednog ambijenta i unapređenje kapaciteta srpske privrede i konkurentnosti kompanija, kako bi mogli uspešno da se uključe na tržište EU kada Srbija postane punopravna članica.


Kako je naveo, dolazak sve više investitora iz Srbije u Sloveniju je dobar trend, a kompanije dve zemlje mogu uspešno da sarađuju na zajedničkim poslovima na trećim tržištima.

Slovenija je među najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima Srbiji. Robna razmena dve zemlje prošle godine vredela je 965,9 mil USD. U samom vrhu su slovenačka ulaganja u Srbiji, gde je aktivno oko 500 slovenačkih firmi i predstavništava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.