NavMenu

Dolazak logističkog giganta šansa za domaće transportere - Kompanija GEFCO počela da radi u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 06.04.2016. 10:53
Komentari
Podeli

Lačezar Rubčev, Luk Nadal i Veljko Jovanović na predstavljanju kompanije GEFCOLačezar Rubčev, Luk Nadal i Veljko Jovanović na predstavljanju kompanije GEFCO
GEFCO, jedna od vodećih globalnih kompanija za pružanje logističkih usluga i evropski lider u auto-logistici počela je da radi u Srbiji. Većinski vlasnik ove grupacije, koju je 1949. godine osnovao "PSA Peugeot Citroen", su "Ruske železnice" (RŽD). GEFCO grupa, koja posluje na pet kontinenata i ostvaruje godišnji promet od preko 4 mlrd EUR, u Srbiji će angažovati domaće kompanije iz različitih sektora privrede za izradu i primenu logističkih planova zajedno sa proizvođačima.

- Kao kompanija sa jedinstvenim iskustvom u upravljanju i optimizaciji lanaca snabdevanja, zadovoljstvo nam je da podržimo Srbiju u projektima za unapređenje industrializacije, spoljne trgovine i uslužnog sektora. Efikasna logistika je ključni faktor za razvoj bruto domaćeg proizvoda - rekao je Luk Nadal, generalni direktor grupacije GEFCO na predstavljanju ove kompanije u Srbiji.

GEFCO će u Srbiji primeniti svoje višedecenijsko iskustvo u logistici protoka robe kopnenim, vazdušnim, vodnim i železničkim putem, logistici gotovih vozila, skladištenju i upravljanju ambalažom. Ova kompanija, čiji informacioni sistem omogućava kompletno praćenje protoka robe i nesmetanu razmenu informacija duž lanca nabavke, u svoje klijente ubraja "Renault Nissan", "Ford", "VWG", "PSA Citroen", "Audi", Toyotu", "Fiat Group", "Delphi"...

- Cilj nam je da se povežemo sa srpskim prevoznicima i da ih uključimo u našu transportnu liniju. Srbija je jedna od najdinamičnijih ekonomija u istočnoj Evropi, koja je u poslednjih 10 godina zabeležila značajan rast industrijske proizvodnje. Važna je i činjenica da je srpsko tržište jedno od retkih u Evropi koje u isto vreme privlači investitore iz Evropske unije i iz Rusije. Svi ovi faktori su važni za naše poslovanje, kao i podatak da Srbija radi na unapređenju putne infrastrukture, naročito kada je reč o železničkom saobraćaju - rekao je Lačezar Rubčev, generalni menadžer kompanije GEFCO Srbija.

On je najavljeni infrastrukturni razvoj ilustrovao podatkom da bi u modernizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji do 2027. godine trebalo da bude uloženo oko 7,5 mlrd EUR.

Saradnja sa GEFCOM omogućiće domaćim transporterima da povećaju obim poslovanja za oko 400 tura godišnje. Kako je navedeno, GEFCO Srbija je već operativan na transportnim linijama u oba pravca od Turske do Češke, kao i na transportnim i logističkim linijama do Slovačke, Francuske, Poljske, Rumunije, ostalih zemalja EU i Rusije.


PKS: Velika šansa


- Dolazak kompanije kao što je GEFCO pokazuje kredibilitet srpskog tržišta. Ovakve firme nisu konkurencija, već motivator. Siguran sam da postoji velika budućnost kada je reč o izmenama načina transporta u Srbiji - kazao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS).

Prema njegovim rečima, uslužna delatnost je segment koji Srbija treba da nastavi da razvija. On je istakao i da se očekuje veći plasman robe na rusko tržište, te da sektori našeg izvoza u Rusiju koji se poklapaju sa portfoliom GEFC-a imaju veliki potencijal za rast.

GEFCO u brojkama

- Preko 350 poslovnih lokacija, 44 ogranka širom sveta i 12.000 zaposlenih
- Promet za 2014. godinu od 4,1 mlrd EUR
- Jedna od 10 vodećih evropskih grupacija
- Vlasnička struktura - 75% akcija u vlasništvu RŽD-a, 25% u vlasništu PSA
- Ekspertiza u carinskim i poreskim poslovima, drumskom, železničkom i prekookeanskom transportu, skladištenju i kros-dokingu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.