NavMenu

"Ponikve" od septembra spremne za civilni saobraćaj - Aerodrom će moći da prihvati i "boeing 737"

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.04.2016. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Aerodrom "Ponikve", kod Užice, do septembra biti završen i u punoj funkciji za civilni saobraćaj.

- Vlada Srbije, pored ulaganja i razvoja Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu u prethodne dve godine, radi i na razvoju manjih aerodroma u Srbiji i to ne samo pričom - rekla je Mihajlović u Užicu nakon što je Aerodrom "Nikola Tesla" donirao 50 miliona dinara Aerodromu "Ponikve", koji će biti iskorišćeni za izgradnju putničkog terminala.

Ona je naglasila da će vlada izmenila Zakon o vazdušnom saobraćaju i formirala preduzeće "Aerodromi Srbije".

Mihajlović je dodala i da se o tom aerodromu govori već 15 godina, podsetivši da je 1999. bio bombardovan i zatim pretvoren u civilni. - Hoćemo da razvijamo i manje aerodrome, da pomognu razvoj turizma i povezivanju ljudi, ali i sportski turizam i transportni avio saobraćaj - istakla je ministarka.

V.d. generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević je zahvalio vladi na podršci tom preuzeću koje je imalo rekordne rezultate, ostvarivši bruto dobit od četiri milijarde dinara, što je za 6% više nego u 2014.

- Zato imamo mogućnost da pomognemo sa 50 miliona dinara, nastavićemo ove godine i sa nova dva kilometra bezbednosne ograde za "Ponikve". Nadam se da će "Ponikve" u ovoj godini biti i komercijalizovan - dodao je Vlaisavljević, koji je potpisao ugovor o donaciji sa direktorom Aerodroma "Ponikve" Sašom Savićem.

Kako je naveo Savić, Aerodrom "Ponikve", koji će početi da funkcioniše u punom kapacitetu u septembru, doprineće razvoju tog dela Srbije. - Do kraja avgusta biće završeno uređivanje aerodroma i postavljeni svetlosni sistemi. Tehnički svi avioni će moći da sleću - poput aviona "boeing 737-300". Već smo počeli pregovore da organizujemo aviosaobraćaj sa manjim avionima do 30 mesta - dodao je Savić.


Ministar pravde Nikola Selaković izrazio je uverenje da će Aerodromu "Ponikve" biti obezbeđena i oprema za sletanje u lošim vremenskim uslovima. On je istakao da bi organizovanjem čarter letova na "Ponikvama" moglo mnogo da se uradi za razvoj tog dela Srbije.

Selaković je kazao da bi trebalo uraditi i prilazne puteve aerodromu, ali i obilaznicu oko Užica i putni pravac koji će povezati Užice i Bajinu Baštu, te je naglasio da će Aerodrom "Ponikve" pokrenuti talas investicija u zlatiborskom kraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.