NavMenu

Bespovratna sredstva i edukacija za privrednike - Osnovano udruženje preduzetnika "Pokreni se za posao"

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.04.2016. 13:29
Komentari
Podeli

Preduzetnica Snežana JovičićPreduzetnica Snežana Jovičić
Promocijom u Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je osnovano udruženje preduzetnika "Pokreni se za posao" koje okuplja preduzetnike koji su u prethodnih šest godina učestvovali u istoimenom programu podrške preduzetništvu.

Reč je o programu koju sprovodi nevladina organizacija ENECA uz podršku kompanije "Philip Morris".

Kako je rečeno na konferenciji u PKS-u, udruženje će biti otvoreno i za sva mikro i mala preduzeća koja posluju na teritoriji Srbije, a baviće se unapređenjem poslovanja i poboljšanjem položaja preduzetnika i malih porodičnih kompanija na domaćem tržištu.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je tom prilikom da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za start- apove u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničkih ideja.

Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30% bespovratnih sredstava. Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50% bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertić je podsetio da je država odvojila u cilju je konkretne pomoći preduzetnicima 16 milijardi dinara.

Od toga je, dodaje ministar, četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde dinara, a veliki deo tog novca namenjen je početnicima, ženama, socijalnom predzetništvu.

Sertić je pozvao preduzetnike da pošalju predloge modela finansiranja koji bi država mogla da primeni, a koji već ne postoji u 33 programa koji su ponuđeni.

- Hoćemo da podržimo ono što privrednici traže kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke - poručio je ministar.

Ivan Miletić iz kompanije "Philip Morris"Ivan Miletić iz kompanije "Philip Morris"
Predsednik PKS-a Marko Čadež ukazao je da je taj program iz lokalnog prerastao u nacionalni i da se može smatrati pretečom Godine preduzetništva.

On je pohvalio inicijativu NVO ENECA i kompanije "Philip Morris", ističući da je projekat pomogao da se otklone strahovi i razvije samopouzdanje ljudi da se osmele na pokretanje privatnog biznisa.

Predstavnik ENEC-e, jednog od osnivača udruženja "Pokreni se za posao" Milivoje Jovanović istakao je da je kroz program podržano 30% mladih, a 41% žena preduzetnica.

Udruženje koje je osnovano, će kako je kazao, pružiti priliku svim članovima da se dodatno razvijaju, razmene iskustva i unaprede poslovanje.

On je naveo da je na taj način do sada zaposleno 1.800 ljudi, a naročito je od koristi bio onima koji su stali bez posla u tranzicionom periodu.

Direktor korporativnih poslova kompanije "Philip Morris" za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić rekao je da osnivanje udruženja predstavlja korak napred u razvoju ideje "Pokreni se za posao".

On je podsetio da je ideja zaživela u Nišu pre šest godina a da je prerasla kako kaže u veoma uspešan nacionalni program podrške preduzetništvu i to ne samo zahvaljujući bespovratnim sredstvima za nabavku opreme već i zbog dodatnog podstreka, mentorstva i savetodavne pomoći korisnicma programa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  Saobraćaj

Suspendovan tender za kupovinu 25 tramvaja - Podnet zahtev za zaštitu prava

Ponude na tenderu za kupovinu 25 tramvaja za potrebe GSP Beograd neće biti otvorene 7. maja, kako je predvidela tenderska dokumentacija kada je 11. aprila ovaj postupak i pokrenut, jer je on zvanično suspendovan. Razlog za to je podnet zahtev za zaštitu prava. Ovakav razvoj događaja u vezi sa tenderom za kupovinu novih tramvaja za najvećeg gradskog prevoznika ne iznenađuje ako se zna da su, otkako je on raspisan, potencijalni ponuđači

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.