NavMenu

Mala i srednja preduzeća u pohodu na strana tržišta - Kako do povećanja izvoza i povezivanja sa stranim partnerima?

Izvor: RTS Ponedeljak, 04.04.2016. 09:20
Komentari
Podeli

Privrednoj komori Srbije se svakodnevno javi više desetina vlasnika malih i srednjih preduzeća koji traže analize o tržištima na koja žele da izvoze i povezivanje sa stranim partnerima. Uz puno rada, znanja i kontakata mali privrednici mogu da osvoje strana tržišta.

Sa 20 godina Filip Radojičić ušao je u preduzetničke vode pomoću kredita za početnike. Samo četiri godine kasnije njegova firma za preradu voća izvozi na rusko tržište. Za nekoliko meseci isporučio je 14 tona suve šljive i 6.000 litara sokova. Preporučio ga je Rus koji radi u našoj zemlji.

- Glavni problem svih privrednika posebno mladih je nedostatak obrtnih sredstava da se proizvede ta količina, mladim ljudim u najvećoj meri nisu dostupni komercijalni krediti, program koji je ove godine krenuo u godini preduzetništva što se tiče izvoza ne obuhvata mlade privrednike kao posebnu kategoriju već je stavljena neka cifra od minimum 100.000 EUR prometa da biste uopšte mogli da koristite bankarsku garanciju ili ostale programe koji su namenjini ove godine izvoznicima - kaže vlasnik "Sanfruta" Filip Radojičić.

Da izvozi na strano tržište pošlo je za rukom i Mariji Ivanković Jurišić. Iz svoje umetničke radionice ručno izrađene unikatne odevne predmete plasira u Holandiji i Beču.

- Mogu reći da je u mom slučaju bila srećna okolnost jer sam sigurna da sam morala da izlažem na sajmu i da zakupim štand na tom istom sajmu samostalno to zaista ne bih mogla sigurno. Ovako je to bila mogućnost preko Evropske mreže preduzetništva, odnosno njihove kancelarije, da odem i učestvujem na poslovnim susretima i tako dobijem potencijalni posao - kaže vlasnica firme "Marija Handmade".

Najisplativije za male privrednike je da do stranih tržišta idu preko interneta jer ulaganjem u društvene mreže uz znanje engleskog jezika i dobre promotivne materijale mogu da dobiju svetsku reklamu, tvrde stručnjaci.

- Sa nekoliko hiljada evra oni mogu da uđu u stotine hiljada domova širom sveta bez obzira gde se oni nalaze, gde proizvode i koliko im je mala radnja, ako dobro iskomuniciraju oni mogu da nađu tržište na celoj planeti - kaže Borislav Miljanović CEO kompanije "Represent System".

Mali i srednji privrednici mogu da računaju na pomoć Privredne komore Srbije u povezivanju sa stranim partnerima i uključivanju u dobavljačke lance velikih kompanija.

- Kada nam se firma obrati, kada vidimo da postoji potencijal, možemo da se obratimo našim kolegama iz komore u bilo kojoj drugoj zemlji da zaista brzo dođemo do kvalitetnih partnera - kaže predsednik PKS-a Marko Čadež.

Da se ne sme ostati samo na dosadašnjim merama podrške, upozoravaju istraživanja Privredne komore Srbije.

Ona pokazuju da je malim i srednjim proizvođačima teško da otvore vrata stranog tržišta, a još teže da na njemu opstanu i uspeju da se održe duže od dve godine. Skoro polovina naših izvoznika u inostranstvu godišnje ne uspe da proda robe za više od 50.000 EUR. To je samo jedan kamion.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.