NavMenu

Biti preduzetnik u Srbiji nije lako, ali rizik se isplati

Izvor: RTS Četvrtak, 31.03.2016. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Image Team/shutterstock.com)
Najveći deo privreda razvijenih zemalja, često preko 90%, čine porodična preduzeća, a u Srbiji i dalje glavnu reč vode državne firme. Preduzetnika je malo – 220.000, i na njih se često gleda s podozrenjem, neretko, kao na one koji nisu uspeli da se zaposle u javnom sektoru.

Iako nedavno istraživanje Svetske banke pokazuje da polovina građana smatra da bi bila sposobna da se bavi privatnim poslom, tek svaki dvanaesti nešto preduzima tim povodom. Oni koji su već u preduzetničkim vodama kažu da nije lako, ali se ne kaju što su rizikovali.

Aleksandra je završila Ekonomski fakultet, specijalizovala marketing na FON-u, radila u tri firme i posle 10 godina, kada je ostala trudna, ostala je i bez posla. Posle porođaja, u 36. godini, nije uspela da nađe odgovarajući posao i počela je povremeno da radi kod proizvođača kolača.

- Prošlo je par meseci, ja vidim oglas "Pokreni se za posao". Konkurišem i posle mesec dana su me zvali, rekli da sam prošla prvi krug, pa onda drugi krug, treći. U isto vreme i Biro za zapošljavanje je otvorio konkurs za sredstva za samozapošljavanje i to su mi javili, i nekako – to me je ohrabrilo. Da mi nisu ta dva biznis plana prošla, ne znam da li bih bila privatnik - kaže Aleksandra Blanuša Knežević iz preduzeća "Tortina".

Posle dve i po godine, počela je da zarađuje i ne kaje se što je ušla u privatne vode.

Ne kaju se ni prijateljice Violeta i Sonja. Kada je jedna od njih pre šest godina dobila bebu, dobile su ideju da pokrenu proizvodnju na srpskom tržištu nepoznatih, zdravih i ekoloških, pelena od bambusovih vlakana. Potrošile su ušteđevinu, uzele kredit, dobile dve mašine iz programa "Pokreni se za posao".

- To je 10–15.000 EUR, to su pare koje u proizvodnji još nismo vratile. Sada smo zadovoljne, mi smo četiri godine, Sonja i ja, volontirale u svojoj firmi. Naši saradnici, radnici su uvek bili plaćeni - govori Violeta Matijević iz firme "Daj Daj".

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Dve prijateljice rade u garaži, a nastupaju na međunarodnim sajmovima. Pelene prodaju u 45 robnih kuća i nekoliko poznatih trgovinskih lanaca i kreću u izvoz. - Čim otvorite firmu u državi, vi ste dužni. E, kad bi me neko pitao, ja bih rekla da se tu nešto promeni - kaže Violeta.

Za sedam godina, uz podršku programa "Pokreni se za posao", koji je započeo "Philip Morris", pokrenuto je 490 preduzeća i zaposleno 1.600 ljudi – i, kažu, nije tačno da nemamo preuzetničkog duha i ideja.

- Interesovanje je jako veliko od strane potencijalnih preduzetnika, jer za ovih sedam godina imamo 12.000 prijava. Postoje brojne prepreke koje početnici, posebno na početku, doživljavaju, tako da mislim da se ubuduće treba baviti time da za početnike, za godinu, dve, tri, damo olakšice što se tiče fiskalnih, a još više parafiskalnih nameta - smatra Milivoje Jovanović, direktor programa "Pokreni se za posao".

Dobro bi došla i pomoć u plasmanu proizvoda, posebno u inostranstvu, i to će biti osnovni zadatak Udruženja "Pokreni se za posao", koje će početi da radi od naredne nedelje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.