NavMenu

Mišković ponovo kupuje "Maxi"?

Izvor: Politika Četvrtak, 31.03.2016. 10:44
Komentari
Podeli
Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", ima ambiciju da ponovo postane vlasnik nekadašnjeg "Delta Maxi"-ja, koji je sada u vlasništvu belgijske kompanije "Delhaize", saznaje "Politika". Međutim, "Delhaize Srbija" demantuje da prodaje ovaj trgovinski lanac.
Mišković, prema tvrdnji izvora "Politike", navodno pregovara o povratku u maloprodaju i preuzimanju "Maxi"-ja i "Tempa" po znatno nižoj ceni nego što ih je prodao. Podsećanja radi, u martu 2011. godine Mišković je tadašnji "Delta Maxi" prodao belgijskom "Delhaize"-u po ceni od 932,5 mil EUR, a sada bi da ga kupi za 200 do 300 mil EUR.

U "Delhaize Srbija", međutim, to odlučno demantuju. Tvrde da su navedene pretpostavke "u potpunosti netačne".

Istina je da "Delhaize" na globalnom nivou prodaje veliki broj trgovinskih objekata i moguće da je Mišković u tome video svoju poslovnu šansu. Zašto je to tako odgovor treba tražiti u spajanju ove belgijske kompanije sa holandskim "Aholdom" koje je dogovoreno još u junu prošle godine. Kako je tada objavljeno, koncentracijom, koja bi trebalo da se završi u toku 2016, biće stvoren lanac sa više od 6.500 maloprodajnih objekata širom sveta. Međutim, upravo ta veličina predstavlja problem za antimonopolske komisije u Evropi i Americi. Ali ne i u Srbiji.

Kako bi se ispoštovali propisi o zaštiti konkurencije, "Delhaize" će u Evropi morati da proda neke objekte. To je nedavno objavio i Rojters (22. februar), citirajući menadžment "Aholda" i "Delhaize"-a i ističući kako moraju da ispoštuju pravila antimonopolske komisije. Rojters, međutim, ne navodi koliko objekata će biti prodato. S druge strane, američki mediji objavili su spisak čak 83 objekta koji će preći u ruke novih vlasnika.

Međutim, u kompaniji "Delhaize Srbija" navode da to sa našom zemljom nema nikakve veze.

– Kompanije "Delhaize" i "Ahold" prošle godine su objavile namere o spajanju, nakon čega je usledio proces dobijanja odobrenja za ovaj postupak u svim državama u kojima kompanije posluju. Kako u Srbiji posluje samo "Delhaize" i samim spajanjem nema promena na tržištu, već su dobijena odobrenja od nadležnih državnih institucija. U zemljama u kojima postoje oba lanca postoji mogućnost da se zbog spajanja izvesni broj radnji proda. Za tržište Amerike čekaju se preporuke Federalne antimonopolske komisije zbog sprečavanja koncentracije – kažu u "Delhaize Srbija" za "Politiku".

Inače, kada je objavljeno spajanje dve kompanije, "Vol strit džurnal" pisao je da se ovom koncentracijom stvara jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Americi. Bez obzira na to što su obe kompanije evropske, čak 60% svoje prodaje ostvaruju na američkom tržištu. Da bi dobili dozvolu Federalne antimonopolske komisije, "Delhaize" i "Ahold" moraju da prodaju čak 83 objekta u Americi. Specijalizovani portal "Supermarket" objavio je kompletan spisak radnji koje su u Americi ponuđene na prodaju.


Nakon spajanja ova dva evropska trgovinska lanca, holandski "Ahold" imaće 61% vlasništva u novoformiranoj kompaniji, a belgijski "Delhaize" preostalih 39%. Osim u Srbiji, "Delhaize" ima supermarkete u Belgiji, Luksemburgu, Rumuniji i Grčkoj, a u SAD poseduje prodavnice "Hanaford" i "Food lion".

Bez obzira na to što u kompaniji "Delhaize Srbija" tvrde da ne odlaze sa ovog tržišta, njihovi finansijski izveštaji pokazuju da im u našoj zemlji nisu odmah procvetale ruže. Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre, "Delta Maxi" je 2010. godine (pre prodaje) bio u plusu od 18 mil EUR. Već sledeće godine, nakon preuzimanja, bila je u minusu od 80 mil EUR. Kasnije su poslovanje vratili u pozitivnu zonu, ali su i prodali dobar deo nekadašnjeg Miškovićevog biznisa. Od 2011. do danas prodali su maloprodajne objekte u Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.