NavMenu

Proizvodnja meda sve popularnija i isplativija

Izvor: RTS Subota, 26.03.2016. 09:29
Komentari
Podeli

Izvoz meda raste ali se poboljšava i kvalitet meda, kažu u Privrednoj komori Srbije. Od nedavnih izmena Zakona o stočarstvu očekuje se da pomiri pčelare i voćare, i da spreči nesavesnu upotrebu pesticida. Pčelarstvo je jedina grana poljoprivrede kojoj su u 2016. godini povećane subvencije.

Otkupna cena od četiri do pet evra za kilogram meda, odnosno sedam evra ako ga proizvođač sam proda, primamljiva je, pa se medarstvom počinju baviti nezaposleni ali i oni sa malim primanjima. Prosečna srpska plata može se zaraditi sa 150 košnica, u dobrim godinama i sa manje.

- Može da se proizvodi matični mleč, vosak, propolis i otrov pčelinji. Sve su to vrlo cenjeni i vrlo traženi proizvodi na našem i na tržištu u svetu. Saradnja voćara i pčelara je individualna, ostavljeno je da sami sarađuju i da se dogovaraju - kaže pčelar Spasoje Rajević.

I voćari i pčelari se nadaju na će njihova prava bolje urediti novi Zakon o pčelarstvu. Mića Mladenović, profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu kaže da zakon neće biti primenjiv sve dok se ne postavi poverenik pčelinje paše.

- Takva osoba je neophodna kao u zapadnoj Evropi kao u Sloveniji, jer se ona brine da pčelinjaci budu pravilno raspoređeni na terenu, da ne doje do prenatrpanosti, da ne dolazi do širenja bolesti, naleta pčela - objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Mića Mladenović.

(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Pčele oprašuju 40 odsto cvetnica i više od 200 poljoprivrednih kultura. Albert Anštajn je izračunao, nestanu li pčele za četiri godine, nestaće i čovek.

Pomor pčela je svetska priča, ali u Srbiji razloga za optimizam ipak ima. Prošle godine izvezli smo 10 odsto od rekordnih 12.500 tona meda koji smo proizveli. Zaštićeno geografsko poreklo imaju "Homoljski", "Fruškogorski" i "Kačerski med". U postupku zaštite je "Đerdapski med".

- Sve je više mladih koji se bave pčelarstvom, izvoz meda takođe raste, prošle godine je vredeo devet miliona dolara - kaže Mirjana Miščević iz Grupacije Privredne komore Srbije za pčelarstvo.

Podsticaj Ministarstva poljoprivrede po košnici je 600 dinara. Predviđena su i bespovratna sredstva za nabavku pčelarske opreme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.