NavMenu

PKS: Srpske kompanije konkurentne za saradnju sa CERN-om

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.03.2016. 18:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici više od 30 kompanija zainteresovanih za saradnju sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN, dogovorili su na sastanku u četvrtak (17. marta 2016. godine) sa predsednikom PKS Markom Čadežom formiranje Grupacije za akceleratorske tehnologije u Privrednoj komori Srbije.

Marko Čadež, predsednik PKS ocenio je da su srpske kompanije konkurentne da učestvuju u poslovima za CERN, a Komora će podržati firme radi što bolje organizacije i apliciranja za poslove.

Cilj je da naše kompanije dobiju što više poslova u oblasti visokih tehnologija, definisali smo konkretne korake, a prve rezultate očekujemo već nakon formiranja grupacije, rekao je Čadež. Privredna komora Srbije, ističe Čadež, podržaće firme u pronalaženju strateških investitora i finansijera, obezbediće logističku podršku, kao i know how za apliciranje za određene licence i programe Evropske unije, preko komorskih centara za evropske integracije i projekte.

Formiranjem Grupacije u okviru sektora za metalsku i elektro industriju PKS, pruža se podrška kompanijama koje donose nove poslove u oblasti mašinstva, elektronike i komunikacija.

Predstavnici kompanija predočili su da je, kada je u pitanju konkretna saradnja sa CERN-om, neophodna dobra i blagovremena organizacija i planiranje bar dve - tri godine unapred, da bi se poslovi dobili na tenderima.

Srbija kao pridruženi član redovno uplaćuje članarinu CERN-u i do sada su najveću korist od toga imali istraživači i naučne institucije u eksperimentima u oblasti fizike. Rukovodstvo CERN-a je posebno zainteresovano da preduzeća iz Srbije počnu da dobijaju poslove u CERN-u, jer bi se na taj način uspostavila dvosmerna saradnja i omogućio ubrzani razvoj akceleratorskih tehnologija u Srbiji, navedeno je u saopštenju PKS.


- Saradnja Srbije i CERN-a u oblasti akceleratorskih tehnologija uspostavljena je u maju 1991. godine u vezi sa izgradnjom akceleratorske instalacije Tesla u Vinči i odvijala se uspešno do juna 2001. godine kada je prekinuta - navodi Nebojša Nešković iz Instituta. Prema njegovim rečima, uloga Vinče bila bi da organizuje i predvodi grupu kompanija zainteresovanih da aktivno učestvuju u izgradnji akceleratora u CERN-u. Osnov za to je znanje i iskustvo Vinče u oblasti akceleratorskih tehnologija stečeno u periodu izgradnje Tesle.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.