NavMenu

PKS: Srpske kompanije konkurentne za saradnju sa CERN-om

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.03.2016. 18:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici više od 30 kompanija zainteresovanih za saradnju sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN, dogovorili su na sastanku u četvrtak (17. marta 2016. godine) sa predsednikom PKS Markom Čadežom formiranje Grupacije za akceleratorske tehnologije u Privrednoj komori Srbije.

Marko Čadež, predsednik PKS ocenio je da su srpske kompanije konkurentne da učestvuju u poslovima za CERN, a Komora će podržati firme radi što bolje organizacije i apliciranja za poslove.

Cilj je da naše kompanije dobiju što više poslova u oblasti visokih tehnologija, definisali smo konkretne korake, a prve rezultate očekujemo već nakon formiranja grupacije, rekao je Čadež. Privredna komora Srbije, ističe Čadež, podržaće firme u pronalaženju strateških investitora i finansijera, obezbediće logističku podršku, kao i know how za apliciranje za određene licence i programe Evropske unije, preko komorskih centara za evropske integracije i projekte.

Formiranjem Grupacije u okviru sektora za metalsku i elektro industriju PKS, pruža se podrška kompanijama koje donose nove poslove u oblasti mašinstva, elektronike i komunikacija.

Predstavnici kompanija predočili su da je, kada je u pitanju konkretna saradnja sa CERN-om, neophodna dobra i blagovremena organizacija i planiranje bar dve - tri godine unapred, da bi se poslovi dobili na tenderima.

Srbija kao pridruženi član redovno uplaćuje članarinu CERN-u i do sada su najveću korist od toga imali istraživači i naučne institucije u eksperimentima u oblasti fizike. Rukovodstvo CERN-a je posebno zainteresovano da preduzeća iz Srbije počnu da dobijaju poslove u CERN-u, jer bi se na taj način uspostavila dvosmerna saradnja i omogućio ubrzani razvoj akceleratorskih tehnologija u Srbiji, navedeno je u saopštenju PKS.


- Saradnja Srbije i CERN-a u oblasti akceleratorskih tehnologija uspostavljena je u maju 1991. godine u vezi sa izgradnjom akceleratorske instalacije Tesla u Vinči i odvijala se uspešno do juna 2001. godine kada je prekinuta - navodi Nebojša Nešković iz Instituta. Prema njegovim rečima, uloga Vinče bila bi da organizuje i predvodi grupu kompanija zainteresovanih da aktivno učestvuju u izgradnji akceleratora u CERN-u. Osnov za to je znanje i iskustvo Vinče u oblasti akceleratorskih tehnologija stečeno u periodu izgradnje Tesle.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.