NavMenu

EBRD finansira niz projekata u Beogradu - Najavljena saradnja oko gradnje nove autobuske stanice, rekonstrukcije Slavije, restruktuiranja GSP-a

Izvor: eKapija Utorak, 15.03.2016. 08:38
Komentari
Podeli

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se juče u Starom dvoru sa zamenikom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Filom Benetom, prenosi "Beoinfo".

Mali je tom prilikom istakao da Grad Beograd nastavlja saradnju sa EBRD u svim prioritetnim oblastima, kao što su javni prevoz, saobraćajna infrastruktura, energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

– Trenutno se razmatra restrukturiranje javnog gradskog preduzeća GSP "Beograd", finansiranje izgradnje nove autobuske stanice, kao i tehnička pomoć za pripremu projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) za podzemne garaže i zamenu javnog osvetljenja, a raspisivanje tendera za Slaviju očekuje se u narednim nedeljama. Konsultanti EBRD-a već rade ne restrukturiranju GSP-a, a očekuje se da se do sredine godine postojeći dug restrukturira na način koji će još više smanjiti izdvajanja grada za subvencije i olakšati poslovanje preduzeća na održivim osnovama – rekao je gradonačelnik i najavio raspisivanje javnog poziva za partnerstvo za autobusku stanicu u narednim nedeljama.

Takođe, raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo za podzemne garaže i zamenu javne rasvete očekuje se u toku ove godine, posle intenzivnih priprema sa savetnicima koje je finansirao EBRD.

Pored toga, EBRD je spremna da finansira projekat JPP za deponiju u Vinči, koji je trenutno najveći projekat JPP u Evropi u oblasti upravljanja otpadom, bilo direktno ili upravljanjem bespovratnom pomoći Evropske unije.

– Grad Beograd razmatra modalitete restrukturiranja postojećeg duga, kao i finansiranja izgradnje nedostajuće infrastrukture, i nada se da će u EBRD imati konstruktivnog partnera. Beograd ima najveći investicioni i portfolio JPP projekata u ovom delu Evrope, i kao takav ima veliki potencijal za saradnju sa EBRD u različitim ulogama – istakao je Mali.

Tema razgovora bila je mogućnost saradnje na projektu rekonstrukcije Starog savskog mosta, koji će rešiti saobraćajnu gužvu koja postoji u ovom delu Beograda.

Sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj prisustvovali su glavni gradski urbanista Milutin Folić, šef Kabineta gradonačelnika Luka Tomić i zamenik šefa Kabineta gradonačelnika za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić.

Nakon sastanka gradonačelnik Siniša Mali i delegacija EBRD-a obišli su Savsku promenadu i gradilište Beograda na vodi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.