NavMenu

Kinezi u Somboru prave novi industrijski centar na 30 hektara

Izvor: Dnevnik Nedelja, 06.03.2016. 15:50
Komentari
Podeli
Sombor (Foto: Rajko Karišić)Sombor
Sporazum o razumevanju potpisali su zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović i Sju Sijang, predsednica LIM ("Longyuing Investment and Menagement") konglomerata koji po komorskom principu okuplja preko 150 kompanija u Šangaju. Prvi rezultati ovog sporazuma, po rečima Živanovića, biće vidljivi već za 30 dana.

- U ovom roku moramo da pronađemo rešenje za obezbeđivanje 30 hektara opremljene industrijske zone koju kineski partneri nameravaju da otvore u našoj sredini sa čijom lepotom, potencijalima i prednostima su dobro upoznati - kazao je zamenik gradonačelnika Vladislav Živanović.

- Prva faza opremanja i otvaranja industrijske zone bi trebala da bude okončana u roku od pet godina, a u njoj bi svoje pogone otvorilo oko 25 kompanija, članica LIM.

Uz ovu najavu Živanović je precizirao da se pregovori sa kineskim partnerima vode već šest meseci, te da će nakon potpisivanja sporazuma o njemu biti obavešteni republički i pokrajinski organi, kako bi se pružila pomoć lokalnoj samoupravi u realizaciji saradnje koja bi donela brojna nova radna mesta posustaloj somborskoj privredi.

Optimizam povodom projekta šangajskog konglomerata nije krila ni kineska strana, koja je u prvom nacrtu sporazuma ponudila da, ukoliko se pronađe tražena površina za industrijsku zonu, ceo posao vezan za prvu fazu bude završen za samo tri godine. Ipak, uvažavajući još uvek nedovoljno ekspeditivnu srpsku administraciju, šangajske firme su pristale da bude određen rok od pet godina.

- Od danas LIM zvanično preuzima obaveze razvoja ovog projekta, za koji smo sigurni da će biti ne samo put kojim ćemo ostvariti naše zajedničke ekonomske interese, već i put da pomognemo srpskim partnerima - kazao je Gu Jing, izvršni direktor LIM, koji će i voditi ceo projekat somborske industrijske zone.

- Ubeđen sam da će nakon završetka razvoja ove industrijske zone Sombor postati najsjajniji industrijski centar Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.