NavMenu

Za razvoj preduzeća u Srbiji 16 milijardi dinara - Šta nam donosi "Godina preduzetništva"?

Izvor: Tanjug Utorak, 01.03.2016. 12:41
Komentari
Podeli

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je predstavljena "Godina preduzetništva" - program aktivnosti vlade za podsticanje preduzetničkog duha. Ministar privrede Željko Sertić poručio je da je Vlada Srbije za podršku preduzetništvu izdvojila 16,06 milijardi dinara.

Kako je naveo, od te cifre 4,4 milijarde dinara su bespovratna sredstva.

Sertić je takođe napomenuo da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

- Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti - rekao je on i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu godinapreduzetnistva.rs.

Predsednik PKS-a Marko Čadež istakao je da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan svoje ekonomske politike.

On je izrazio uverenje da Srbija može biti zemlja preduzetnika, ukazujući na značaj preduzetništva za ekonomiju.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede, kao resorno ministarstvo, uz učešće brojnih partnera, od marta ove godine sprovode veliki projekat na nacionalnom nivou pod nazivom "Godina preduzetništva 2016". Predstavljanju ovog projekta u PKS-u prisustvovao je veliki broj ambasadora u Srbiji, među kojima su bili ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Francuske Kristin Moro, ali i predstavnici strukovnih udruženja.

Takođe, predstavljanju su prisustvovali članovi Vlade kojima je resor povezan sa ekonomijom, potpredsednica Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Osnovna ideja mnogobrojnih aktivnosti, paketa programa pomoći preduzetništvu i mobilizaciji svih segmenata javnosti, društva i države jeste razvoj konkurentne privrede, koja, kao i sve razvijene i uspešne ekonomije, počiva na idejama privatne inicijative, preduzetničkog duha i društvenog konsenzusa o podsticanju takvih vrednosti i dugoročnih politika.

Tokom ove godine biće paralelno vođena i strateška akcija pokretanja najšireg društvenog napora za postavljanje i usvajanje principa preduzetništva kao načina mišljenja u ekonomiji, obrazovanju, kulturi, državnim politikama i svim najznačajnijim društvenim procesima.

Struktura programa iz "Godine preduzetništva" planirana je tako da pruži najefikasniji odgovor države, u najširem smislu reči, na najvažnije izazove vezane za razvoj preduzetništva.

Zbog toga su programi koje sprovodi država sama ili u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim akterima, poslovnom zajednicom, društvenim institucijama, akademskom zajednicom, koncentrisani u nekoliko precizno planiranih oblasti delovanja.



Tokom ove godine biće sprovedeni programi finansijske i nefinansijske podrške preduzetničkim poduhvatima, uključujući naročito programe podrške vezane za početak poslovanja i rast razvoja.

Ovi programi obuhvataju finansijsku i nefinansijsku podršku, programe podrške usmerene na unapređenje poslovanja, investicije, izvoz i inovacije.

"Godina preduzetništva" biće fokusirana i na dubinske izmene i modernizaciju zakonodavnog i regulatornog okvira, poslovnu infrastrukturu, unapređenje administrativnih procedura i uključivanje poslovnog sektora u kreiranje politika i programa.

Svi programi su osmišljeni tako da pomognu sadašnjim i budućim preduzetnicima da im bude lakše.

Želja je da se izgradi poverenje i osećaj kod ljudi koji vode ili pokreću posao da postoji način da država pomogne i bude oslonac za dobru ideju i perspektivan projekat.

Razvoj preduzetničkog duha je poseban, dugoročno najvažniji cilj "Godine preduzetništva", zbog čega su kreirane posebne aktivnosti koje treba da kontinuirano razvijaju preduzetnički duh i kulturu u našoj zemlji.

Svi programi, kako je najavljeno imaće jasne procedure, jednostavne, transparentne i poverljive.

Značajan deo novca uložen u programe je novac iz budžeta, zbog čega je važno da poreski obveznici, kako je rečeno, znaju kako se novac troši i uvere da se ulaže u nešto od čega će srpske ekonomija biti trajno zdravija, moćnija i perspektivnija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.