NavMenu

Železnička stanica u Ćupriji postaje "Kargo centar"?

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.02.2016. 18:36
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Železnička stanica u Ćupriji, koja je posle 130 godina pruge Beograd - Niš, izgradnjom nove dvokolosečne pruge Gilje-Paraćin, ostala na sporednom koloseku na "Koridoru 10", traži od "Železnice Srbije" da bude želenički i drumski "Kargo centar".

- Naša inicijativa naišla je na razumevanje, kod rukovodstva "Železnice Srbije". Na sastanku rukovodstva opštine i železnice kome je prisustovao i generalni direktor Železnice Srbije Miroslav Stojčić, ocenjeno je da je osnivanje "Kargo centra" u Ćupriji u obostranom interesu, a kada se interesi poklope onda se lakše dolazi do rešenja- rekao je predsednik opštine Ćuprija, Ninoslav Erić, saopštila je danas Informativna služba Skupštine opštine.

On je ocenio da je izgradnja železničkog i drumskog "Kargo centra" u interesu opštine, budući da "Železnica" tu ima svoje kapacitete, te postoji poseban industrijski kolosek, a "Krago centar" će znatno olakšati poslovanje špediterima čitavog regiona,

Završetkom izgradnje deonice dvokolosecne pruge Gilje-Paraćin, kojom saobraćaju vozovi od novembra prošle godine, u stanicu u Ćupriju ulaze samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe privrede Ćuprije.Sav međunarodni transportni i putnički saobraćaj se odvija novosagrađenom dvokolosečnom prugom Jagodina-Gilje-Paraćin, koja ne prolazi kroz stanicu u Ćupriji, a Ćuprija je sa Paraćinom povezana "posebnim, trećim, kolosekom".


Erić tvrdi da je "zbog propusta nekadašnje opštinske administracije Ćuprija ostala bez železničke stanice, a deo najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je presečen novom prugom i uglavnom nedostupan".

Dvokolosečna pruga Gilje-Paraćin, projektovana je za brzine vozova do 160,2 kilomatara na sat. Izgradila ju je Italijanska firma "Italiana costruzioni CAF" sa podizvođačima iz Srbije, sredstvima kredita Evropske investicione banke, a i investitor je J.P "Železnice Srbije". U okviru projekta izgradnje ove deonice pruge u toku je i rekonstrukcija stanice u Ćupriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.