NavMenu

Rusi zainteresovani za teretnu železničku obilaznicu oko Beograda - Izgradnja mosta kod Vinče važan deo plana

Izvor: Novosti Nedelja, 07.02.2016. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
"Ruske železnice" su zainteresovane za partnerstvo sa Vladom Srbije na rekonstrukciji, a potom i zajedničkom održavanju teretno-transportne pruge Batajnica-Surčin i Ostružnica-Resnik, saznaju "Novosti".

U Nemanjinoj 11 je potvrđeno da su Rusi dolazili da pregovaraju o teretnoj obilaznici, ali da su razgovori tek u početnoj fazi. Pošto je reč o dobrom poslu, u Vladi kažu da nije isključeno da se pojavi još neki potencijalni partner. Jer, ukoliko bi odlučili da krenu u ovaj projekat, morali bi da raspišu tender. Trenutno se traži model, kako bi se moglo sklopiti partnerstvo koje bi bilo korisno za obe strane.

Za oslobađanje centralne zone grada od prevoza tereta i opasnih materija na pravcu prema Banatu, mora se završiti projektovanje i izgraditi teretna obilazna pruga Beli Potok - Vinča - Pančevo, sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Branislav Bošković, kaže da je ideja o izmeštanju teretnog saobraćaja iz centra grada stara nekoliko decenija, ali da njena realizacija uopšte ne bi bila jednostavna.

- To je velika investicija, jer podrazumeva i izgradnju železničkog mosta kod Vinče. Pre verujem da bismo mogli naći kreditora za ovaj posao, a malo teže partnera. Ideja je i ranije bila da se izmesti teretni saobraćaj koji je ispod Kalemegdana - smatra Bošković.

Profesor Bošković napominje da u Srbiji ima pet puta više kilometara pruge u odnosu na puteve, tako da se u tome ogleda njen značaj, naročito za privredu.

- Železnica oko 90% prihoda ostvaruje od teretnog saobraćaja, dok je udeo putničkog tek 10%. Pruga je nezaobilazna za bazičnu privredu, naročito za hemijsku i naftnu industriju. Ako je usluga na zadovoljavajućem nivou, onda ona ima veliki značaj i za ostale privredne grane - kaže profesor.

Obilazna pruga omogućila bi da se ostvari direktna veza Banata sa centralnom Srbijom, kao i bezbedan prevoz opasnih materija van centralnog gradskog jezgra, kako na području Beograda, tako i na području Pančeva - kažu u Vladi Srbije i navode da bi izgradnjom obilazne pruge postojeća pruga oko Kalemegdana mogla bi eventualno ostati isključivo u funkciji gradsko-prigradskog saobraćaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.