NavMenu

Četiri kompanije zainteresovane za "Galeniku" - Fabriku žele Amerikanci, Emiraćani, Palestinci i Švajcarci

Izvor: Blic Subota, 30.01.2016. 10:21
Komentari
Podeli
Za strateško partnerstvo sa "Galenikom", čija sudbina mora da bude rešena do 31. maja, zainteresovane su četiri velike svetske kompanije, saznaje "Blic".

Anand Ijer, generalni menadžer američke kompanije "Pari Biomedical", posetio je zemunsku fabriku pre nedelju dana. Četvoročlanu delegaciju interesovala je proizvodnja "Galenike", ali i stanje farmaceutske industrije u Srbiji. O partnerstvu sa "Galenikom" razgovarali su i sa ministrom privrede Željkom Sertićem.

- Reč je o kompaniji koja bi u "Galeniku" unela obrtni kapital. Promet bi hteli da povećaju tri puta, sa 50 na 150 mil EUR godišnje. Njihovim dolaskom dobila bi i fabrika, ali i Srbija, jer je "Galenika" jedna od 17 državnih kompanija čija sudbina mora da bude rešena u naredna četiri meseca. Reč je i o jedinoj fabrici lekova u državnom vlasništvu, a koja zapošljava 1.400 ljudi – kaže izvor "Blica" iz Vlade.

Sagovornik dodaje da je "Galeniku" zbog strateškog partnerstva u avgustu posetila i delegacija kompanije "Piqur" iz Bazela. U "Galenici" su prethodno bili menadžeri arapskog "Julphar"-a, vodećeg proizvođača insulina u Africi i Azijiu, ali i 470 različitih lekova. "Galeniku" su u februaru prošle godine posetili i čelnici palestinske kompanije "Pharma Care PLC", da bi u junu bili i u Agenciji za privatizaciju.

Nedeljko Pantić, generalni direktor "Galenike", potvrdio je za "Blic" da je za strateško partnerstvo zainteresovano nekoliko svetskih kompanija.

- Menadžment i sindikati "Galenike" podržavaju strateško partnerstvo. Smatram da je partner dobro rešenje, iako njegov dolazak znači i nov menadžment, ali se ne protivimo. Kompanija može dobro da radi, što su pokazali i rezultati iz 2015. i 2014. godine – kaže Pantić za "Blic" i podseća na najave da će u februaru biti raspisan javni poziv za strateško partnerstvo.

Kompanija danas posluje pozitivno

"Galenika" je do 2010. ostvarivala godišnju dobit i do pola milijarde dinara. Njen sunovrat počeo je sa direktorom Nenadom Ognjenovićem, koji je fabrici napravio dugove od 220 mil EUR i kome se danas sudi za milionske malverzacije. Kompanija je počela da posluje pozitivno u 2014. i danas nije na teretu budžeta države.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.