NavMenu

Za inovativna preduzeća 250 mil EUR - EIF i ProCredit potpisali sporazum o finansiranju firmi u sedam zemalja

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2016. 13:22
Komentari
Podeli

Sa potpisivanja ugovoraSa potpisivanja ugovora
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa su potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz "InnovFin" - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

Novi sporazum omogućava "ProCredit grupi" da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 mil EUR, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije. Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim ProCredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Pjer Luiđi Žilber, izvršni direktor EIF-a, izjavio je da je zadovoljan zbog potpisivanja "InnovFin SME" garantnog sporazuma sa "ProCredit grupom", a sve za dobrobit inovativnih preduzeća. On je dodao da su i ranije sarađivali sa "ProCredit grupom", te da su uvereni da će ona moći da podrži inovativna i preduzeća u razvoju, kojima je potrebno finansiranje.

Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije rekao je da je kreditni ugovor potpisan danas, koji je podržala EU, namenjen MSP i malim preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u državama članicama EU i kao i u državama koje su uključene u program "Horizont 2020" u jugoistočnoj Evropi. Njegov cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja.

Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora "ProCredit Holdinga", dodao je:

- Ponosni smo što je ProCredit prva bankarska grupa, koja je potpisala sveobuhvatni "InnovFin SME" garantni sporazum za svoja poslovanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. To će podstaći inovativne ideje i investicije naših klijenata i tako im omogućiti da povećaju svoju konkurentnost. Kao vodeća "matična banka" za mala i srednja preduzeća u ovom regionu znamo da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj. Ovo se odnosi kako na naše klijente, tako i na naše bankarsko poslovanje.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj "InnovFin SME" garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU. EIF odabira finansijske institucije na osnovu poziva za iskazivanje zainteresovanosti za finansijske posrednike širom Evrope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.