NavMenu

Slovenački poslovni klub predstavio iskustva sa reformom javne uprave - Država kao servis privrede i građana

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2016. 19:33
Komentari
Podeli
Gregor VirantGregor Virant
Slovenački poslovni klub (SPK) održao je u ponedeljak, 25. januara 2016. godine, u beogradskom hotelu "88 rooms", radni sastanak na kome su gosti ove asocijacije bili Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, i Gregor Virant, bivši ministar za javnu upravu Republike Slovenije i direktor jedinice za stratešku implementaciju projekata ispred kabineta premijera Srbije. Sastanku su prisustvovali i novoimenovani ambasador Republike Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič, kao i beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar.

Glavna tema skupa bila je javna uprava u službi privrede i građana, a Gregor Virant preneo je članovima SPK slovenačka iskustva sa reformom javne uprave, pogotovo u segmentu smanjivanja i ukidanja administrativnih procedura koje su opterećivale i građane i privredu.

On je istakao da ova vrsta reformi dovodi do konkretnih, opipljivih rezultata i ušteda u vremenu i novcu, dok s druge strane, nisu potrebne neke velike investicije, već samo optimizacija određenih procedura koje se na isti način rade već decenijama. To podrazumeva i promenu mentaliteta u javnoj upravi.

- Ja sam se reformom javne uprave u Sloveniji bavio pred ulazak zemlje u Evropsku uniju i mi smo taj posao sproveli u dva pravca - s jedne strane smo radili na preventivi, da sprečimo nastajanje novih administrativnih tereta tako što se od svakog ministra za svaki novi propis tražilo da dostavi analizu koja će pokazati na koliko će ljudi i na koji način uticati donošenje tog propisa, odnosno da li postoji i koliki će biti administrativni teret - vreme i novac potrebni za te procedure. Ukoliko taj teret postoji morao je da dokaže da su te procedure zaista neophodne - zbog određenih direktiva EU ili javnog interesa, na primer - objasnio je Virant.

Vremenom je to prihvaćeno kao sasvim logična i normalna stvar među ministrima u slovenačkoj vladi, pa se ovaj sistem utemeljio u mentalitetu. Pokrenut je i portal "Stop birokratiji" na kome su građani i privreda, poslovne asocijacije i svi ostali mogli da šalju svoje predloge za pojednostavljenje procedura. Ti predlozi su detaljno obrađivani da bi zatim bio formiran akcioni plan za smanjivanje administrativnog tereta.

- Još jedan bitan projekat bio je i "One-stop-shop" za start-up biznis, gde preduzetnici bez popunjavanja formulara i potpuno besplatno otvaraju firmu, u roku od 15-20 minuta. Slovenija je jedna od retkih zemalja gde ne postoje takse za otvaranje firmi, a logika je bila veoma jednostavna - nismo želeli da u samom startu opteretimo firmu koja još nije ni počela poslovanje. Kada razvije biznis i počne da profitira od svog posla, vratiće nam taj deo naknada kroz poreze - zaključio je Virant.

On je rekao da je na svojoj poziciji u Srbiji trenutno najviše fokusiran na servis koji bi trebalo da omogući roditeljima da prijave svoje novorođeno dete na jednom mestu, u samom porodilištu, bez popunjavanja brojnih obrazaca i obilaska šaltera, i to potpuno besplatno.


Željko OžegovićŽeljko Ožegović
Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, podsetio je da je 2014. godine u našoj zemlji usvojena Strategija reforme javne uprave, a naredne i Akcioni plan za njeno sprovođenje. On je istakao da je cilј reforme sistemska promena odnosa države prema građanima i privredi, tako što će ona postati njihov suštinski servis.

- Reforma javne uprave je zahtevan poduhvat koji podrazumeva donošenje klјučnih zakona, među kojima je Zakon o inspekcijskom nadzoru jedan od najznačajnijih. Ovaj Zakon usvojen je u aprilu 2015. godine, uz puno uvažavanje stavova privrednika, nevladinih organizacija i građana, a on podrazumeva nove osnove koordinacije i saradnje inspekcijskih službi - rekao je Ožegović, uz napomenu da puna primena zakona započinje u aprilu 2016.

On je takođe naveo rezultate koji su postignuti u prvim mesecima primene Zakona u postupanju prema neregistrovanim subjektima, što je prvi korak ka obezbeđivanju jednakih uslova za poslovanje za sve, i dodao da je jedan od prioriteta države prelazak iz sivog u legalno poslovanje.

Državni sekretar je istakao i da se radi na izradi Zakona o upravnom postupku, koji bi uz uvođenje jedinstvenog upravnog mesta i pojednostavlјenje procedura trebalo da dovede do smanjenja troškova i za građane i za privredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.