NavMenu

"Prokop" od sutra prima putnike - Završena prva faza rekonstrukcije železničke stanice "Beograd-Centar"

Izvor: Novosti Ponedeljak, 25.01.2016. 15:50
Komentari
Podeli

Posle tačno 420 dana radova, završava se prva faza rekonstrukcije železničke stanice "Beograd - Centar". "Prokop" od utorka, 26. januara, ponovo prima i ispraća putnike. U utorak kreće i nova linija - dvaput dnevno vozovi će polaziti do Novog Sada i iz njega stizati na ovu stanicu, što je početak dugo najavljivanog izmeštanja železničkog saobraćaja sa Glavne železničke stanice.

Radovi na rekonstrukciji "Prokopa" počeli su 3. decembra 2014. godine. Koštali su ukupno 25,8 mil EUR, a obezbeđeni su iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

- Puštanjem u pogon "Prokopa", odnosno stanice "Beograd - Centar", vraćamo Beograd na železničku mapu Evrope - kaže za "Novosti" potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Završetkom ove faze omogućen je železnički saobraćaj u stanici na osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima.

- Radovi su obuhvatili rekonstrukciju postojećih kolosečnih kapaciteta, kako bi se povećala propusna moć stanice do projektovanih kapaciteta. U narednoj fazi planira se izgradnja stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa auto-puta i obodnih gradskih saobraćajnica. Završetak radova u "Prokopu" jedan je od najbitnijih preduslova za realizaciju projekta "Beograd na vodi". Domaće firme su bile glavni izvođači na ovom investicionom i graditeljskom projektu, čime železnica postaje pokretač srpske privrede - ističu u "Železnicama Srbije".



Po sadašnjem redu vožnje, kroz "Prokop" svakodnevno prođe 105 BG i oko 30 teretnih vozova. Kada bude kompletno završena, moderna železnička stanica će mnogo efikasnije moći da prihvati još veći broj vozova na domaćim i međunarodnim linijama.

Čitav kompleks železničke stanice "Beograd - Centar" zamišljen je kao budući gradski centar u kome će biti poslovni objekti - restorani, kafići i prodavnice. Ploča "na koti 105" ima čak 45.000 m2.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.