NavMenu

Spajaju se grčke banke u Srbiji?

Izvor: Novosti Nedelja, 24.01.2016. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Bankarski sistem u Srbiji sa 30 banaka je izuzetno glomazan, s obzirom na broj stanovnika i privredni sistem, tako da se očekuje, kako kažu ekonomisti, njegovo dalje smanjenje. Posle odlaska "Paribas grupe" i prodaje Findomestic-a mađarskoj OTP banci, povlačenja KBC banke, u ovoj i sledećoj godini doći će do odlaska nekih banaka ali i spajanja, kako na nivou grupe, tako i u Srbiji. Pre svega se očekuje integracija dve grčke banke do kraja 2017. godine. Nezvanično se čuje da će se jedna banka iz ove zemlje, najverovatnije u naredne dve godine i povući, ukoliko se okolnosti ne promene.

Posle pet državnih banaka koje imaju 20% učešća na tržištu, slede četiri grčke banke sa 18,7% i dve italijanske sa nešto više od 17%. Za ovako malo tržište Srbije i 14 zasad najuspešnijih banaka je previše. Nepisano pravilo je, kako ističu bankari, da je na milion stanovnika dovoljna jedna banka. To bi značilo za Srbiju da bi sedam do devet banaka bilo optimalno rešenje.

- Kreditna aktivnost stagnira, ne samo u Srbiji, nego i na nivou Evrope i regiona, a to je osnovna delatnost banaka - ističe Mlađan Kovačević, ekonomista.

- U Srbiji je lane svaka treća banka imala gubitak i to su gotovo sve strane banke. Njihov problem je što ne mogu da pridobiju više klijenata, jer su to učinile banke koje su među prvima došle u Srbiju. One su u periodu od 2003. do 2012. godine i najviše zaradile, jer su zaračunavale ekstremno visoke kamate.

Pre deceniju i po u Srbiji su bile čak 43 banke, a zatim je usledilo njihovo smanjivanje. Neke su se ugasile ili se spojile, tako da smo 2010. godine imali 33 banke u kojima je radilo više od 33.000 službenika. Danas je u 28 banaka zaposleno gotovo 10.000 ljudi manje. Zbog sve manjeg posla i profita, većina banaka zatvara ekspoziture i otpušta zaposlene, ali i smanjuje plate. Tako, jedno od najprestižnijih zanimanja u Srbiji tokom perioda od 2003. do 2013. godine, polako gubi atraktivnost.


- Sasvim je normalno da se banke grupišu ili da odlaze sa tržišta na kom više nemaju interesa da rade - naglašava Kovačević. - Kod nas im više nije atraktivno ulaganje u hartije od vrednosti, jer su prinosi mali, štednja ih opterećuje jer moraju da plaćaju ma kakvu kamatu, a teško plasiraju svoj novac. Takođe, teško im je da naplate odobrene kredite.

Arapi i Turci


Na našem tržištu počele su da rade turska Halk banka koja je kupila Čačansku banku i arapska Mirabank koja je otvorila ekspozituru, ali je specijalizovana za rad sa firmama. Zasad nijedna nema medijsku kampanju u kojoj bi se videlo šta nude klijentima i kakve će poteze vući da pridobiju klijente.

Brojke

* 43 banke radile su u Srbiji pre 15 godina
* 23.000 zaposlenih u bankarskom sektoru
* 20% tržišta drži pet državnih banaka
* 14 banaka u našoj zemlji radi uspešno
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.