NavMenu

Izradnja Centra za izučavanje matičnih ćelija u Kragujevcu počinje 25. januara - Naučni objekat biće gotov do aprila 2017.

Izvor: Blic Nedelja, 24.01.2016. 16:47
Komentari
Podeli
Budući izgled Centra izvrsnostiBudući izgled Centra izvrsnosti
Gradnja Centra za izučavanje matičnih ćelija u Kragujevcu treba da počne 25. januara, posle pet godina odlaganja. Imaće 11.500 kvadrata i nalaziće se na placu od 17 hektara, koji je poklonio grad Kragujevac.

Evropska investiciona banka uplatila je 10 mil EUR za gradnju Centra, jer je konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope. Vrednost projekta je 14 mil EUR, a treba da bude završen do aprila 2017. godine.

U objektu koji će se zvati "Centar izvrsnosti" trebalo bi da se nađe čak šest naučnih institucija koje rade pod okriljem Fakulteta medicinskih nauka.

Prema rečima Nebojše Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, "otvaranjem ove naučne ustanove pre svega će uštedeti građani koji sada daju ogroman novac za čuvanje matičnih ćelija u inostranstvu". Godišnje se iz Srbije odlije osam miliona evra za čuvanje matičnih ćelija.

- Nedavno je osnovana banka matičnih ćelija u Beogradu, ali ona čuva samo matične ćelije dece koja imaju urođene poremećaje kako bi se kasnije upotrebile za lečenje bolesti sa kojima su rođena. Naša banka biće drugačija i jedinstvena u ovom delu Evrope. Tu se neće čuvati samo matične ćelije iz pupčane vrpce, nego će to biti naučna baza za proučavanje ćelijskog materijala koji treba da posluži borbi protiv mnogih bolesti sa kojima medicina još ne može da se nosi. U kragujevačkoj banci matičnih ćelija biće deponovan materijal iz svih zemalja u okruženju, što ovoj ustanovi donosi garantovani profit - kaže Arsenijević.


Istraživanje matičnih ćelija biće poverena genetičaru Miodragu Stojkoviću.

U Kragujevcu će se primenjivati najsavremenije metode, gde će se od ćelija koje se uzimaju iz kože, u laboratorijama praviti matične ćelije, od kojih će se stvarati nove nervne ćelije, motorni neuroni.

Kako je ranije objasnio Miodrag Stojković, to će biti presudno u lečenju povreda kičmene moždine i u oporavljanju ljudi koji su zbog povreda nepokretni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.