NavMenu

Nemačka podrška razvoju Srbije i regiona - Još jedan u nizu nemačko-srpskih poslovnih foruma sredinom marta 2016. u Frankfurtu

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2016. 19:15
Komentari
Podeli
(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
Nemačke institucije i poslovna zajednica podržaće održivi razvoj i rast srpske ekonomije kroz zajedničke projekte dualnog obrazovanja, podsticanja preduzetništva, većeg zapošljavanja i jačanja kapaciteta privrede za privlačenje investicija i povećanje izvoza, kao i inicijative za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u četvrtak (21. januara 2016. godine) je u Berlinu o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke. Sa predsednikom Čadežom u poseti Berlinu je i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova.

Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, otklanjanju prepreka za trgovinu i investiranje, povezivanju kompanija članica dve poslovne asocijacije, kao i poslovnih zajednica regiona. Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema, a Marko Čadež izrazio zahvalnost nemačkim komorama na dosadašnjoj snažnoj podršci u procesu modernizacije, i kreiranju i donošenju novog Zakona o privrednim komorama.

Na sastanku u Udruženju nemačkih industrijskih i trgovinskih komora dogovorene su konkretne aktivnosti u funkciji unapređenja komorskih aktivnosti, rasta i razvoja privrede Srbije i regiona. Već sredinom marta, u Frankfurtu će se održati još jedan u nizu nemačko-srpskih poslovnih foruma, uz, kako se očekuje, prisustvo najviših državnih zvaničnika. Nemačke komore pojačaće promociju Srbije kao investicione i poslovne destinacije među svojim članstvom, a saradnjom PKS sa Nacionalnim udruženjem za logistiku i nabavke, srpskim preduzećima omogućiće se značajnije uključivanje u lanac dobavljača velikih nemačkih kompanija. Vansleben je najavio podršku nemačkih komora aktivnostima Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i drugim vidovima regionalne saradnje, koje su inicirale dve komore, a čiji je cilj jačanje kapaciteta i veće uključivanje poslovnih zajednica regiona u realizaciju projekata za ekonomsko jačanje i brže evrointegracije regiona.


Osim napretka bilateralnih projekata iz domena privredne saradnje i modaliteta za jačanje nemačke podrške ekonomiji Srbije i regiona, na sastancima u Udruženju nemačkih komora i nadležnim nemačkim ministarstvima razmotreni su i potencijali za saradnju na projektima čiji je cilj savladavanje izazova sa kojima su se Srbija i region suočili nakon izbijanja migrantske krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.