NavMenu

Evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije - Potrebno obučiti domaće kompanije za korišćenje novca iz fondova EU

Izvor: Tanjug Sreda, 20.01.2016. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Privrednici u Srbiji idu u korak sa usklađivanjem sa evropskim standardima i primenom direktiva, kao i pozitivnih iskustava iz prakse evropskih država, ali dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca i smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga, ocenio je danas predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Miodrag Kostić.

Kostić je, na sastanku članova Privrednika sa šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanjom Miščević i njenim timom, istakao da je evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije i regiona, ali da je tu šansu moguće znatno više iskoristiti ukoliko bi se, na primer, samo poljoprivredna proizvodnja uvećala za dva do tri puta.

- Dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca, smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga i usklađivanju sa evropskim standardima - ocenio je Kostić.

Kada su u pitanju fondovi Evropske unije, Kostić je kazao da je potrebno obučiti kompanije iz Srbije kako bi razvili kapacitete za korišćenje sredstava iz raspoloživih fondova koji su nam otvoreni danom ulaska u EU.

(Foto: eib.org)
Generalni direktor "Delhaize Srbija" i član UO Saveta stranih investitora Džon Kiricis istakao je da proces prilagođavanja donosi mnogo prednosti za Srbiju, čineći je atraktivnijem mestom za ulaganja. On je kazao da je u procesu prilagođavanja potrebno podići standarde lokalnih proizvođača i dobavljača, kako bi se ostvario veći izvoz na milionsko tržište EU.

- U tom pogledu potrebna je tešnja saradnja svih aktera, a strane kompanije koje posluju na tržištu Srbije su spremne da nastave da prenose svoja široka iskustva i znanja domaćim kompanijama - poručio je Kiricis.

Šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević istakla je da je ekonomsko upravljanje dobilo primarno mesto u pregovorima Srbije sa EU, pored vladavine prava i reforme državne uprave. Zbog toga smo, dodala je ona, svake godine u obavezi da izrađujemo Ekonomski program reformi koji obuhvata finansijske elemente, programiranje budžeta i strateške planove razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.