NavMenu

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Sreda, 20.01.2016. 12:55
Komentari
Podeli

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJ.

Infrastruktura, infrastruktura i infrastruktura - jedna reč koja pokreće sve. Tako su i ove godine u oblasti saobraćaja najčitanije priče bile o izgradnji kapaciteta aerodroma, novih mostova, puteva, železničkih koloseka...

Veliki infrastrukturni radovi biće nastavljeni i u 2016. godini, pa verujemo da će im čitaoci dati jednaku pažnju.

Uprkos izazovnoj privrednoj situaciji, neke kompanije su se odlučile da investiraju i grade nove kapacitete, što je, takođe, privuklo naše čitaoce.

Poslovanje Aerodroma "Nikola Tesla" izazvalo je brojne kontraverze protekle godine. Sa jedne strane, beogradska vazdušna luka imala je rekordan broj putnika i prevoza tereta, a uprkos tome, sa druge strane beleže poslovne gubitke. Ali to nije naša tema. Mi ćemo se baviti investicijama. Naime, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" započeti su radovi vredni 20 mil EUR, a najznačajniji projekat je dogradnja Fingerskog hodnika C poverena je kompaniji "Mašinoprojekt kopring". Projekat vredan 15,2 mil EUR podrazumeva izgradnju novog objekta površine 11.000 m2. Osim ovog, planirana je i izgradnja Platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova, koja se odnosi na proširenje platformi i manevarskih površina.

Drugo mesto na našoj listi zauzela je najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će postojeći tramvajski most na Savi u Beogradu, poznat kao Stari most, dobiti po još dve saobraćajne trake sa obe strane. Premijer je tada istakao da je projekat "Beograd na vodi" doprineo i oživljavanju ideje o tunelu koji povezuje savski i dunavski amfiteatar i koji bi, prema planovima iz sedamdesetih godina prošlog veka, trebalo da ide od Kameničke do Francuske ulice.

Milutin Folić, gradski arhitekta, je najavio da je za tunel doneta Odluka o izradi plana detaljne regulacije i rekao da očekuje da će sredinom 2016. godine plan biti usvojen. Kada je Stari savski most u pitanju, ko radi idejno rešenje rekonstrukcije trebalo je da se sazna u septembru. Međutim, kasnije nije bilo reči o detaljima projekta.

Izgradnja drugog mosta preko Save kod Ostružnice počela je juče, a najava izgradnje tog kapitalnog objekta zauzela je treće mesto. Ukupna vrednost radova je 3,57 milijardi dinara, a finansiraće se sredstvima kredita Evropske investicione banke. Most bi trebalo da bude završen do marta 2018. godine, biće dugačak gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko Beograda.

Visoko četvrto mesto zauzeo je projekat kompanije "Eyemaxx" koja je u februaru otvorila logistički centar u Staroj Pazovi. U prvoj fazi izgradnje "Log centra Beograd" investirano je 9 mil EUR. U novembru je ta kompanija počela izgradnju još 7.000 kvadrata čime će biti kompletirana prva hala u okviru kompleksa "Log Centar Beograd". Završetak ove faze izgradnje se očekuje do kraja januara 2016. godine. U kompaniji "Eyemaxx Real Estate" najavljuju i da će krajem marta ili početkom aprila početi izgradnju druge hale, ukupne površine 30.000m2. Taj prostor će biti spreman za nove zakupce krajem 2016. godine.

Priča o još jednom mostu stigla je na petu poziciju. Iako je ideja stara deceniju, priča o mostu kod Vinče svake godine je aktuelna. Izgradnja mosta kod Vinče je predviđena u drugoj fazi obilaznice koja podrazumeva gradnju autoputa od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva u dužini oko 31 km, zajedno sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava, a prema prvim procenama ukupna vrednost radova će iznositi 470 mil EUR. Kao finansijeri i izvođači pominjali su se Kinezi.

Šesto mesto pripalo je investiciji kompanije "Gebruder Weiss", koja je 15. oktobra 2015. godine, otvorila logistički centar u Dobanovcima. Ova investicija u proširenje i nadogradnju vredna je 8 mil EUR i u skladu je sa najsavremenijim tehničkim standardima. Kapacitet skladišnog prostora sada je proširen za novih 9.000 m2, a kancelarijski prostor je veći za 2.600 m2. "Gebruder Weiss" u Srbiji zapošljava 220 ljudi na lokacijama u Dobanovcima, Strojkovcu i Nišu, a ovim ulaganjem u planu je i zapošljavanje dodatnih 100 radnika u narednom periodu.

O Koridoru 11, koji je na sedmom mestu, ne bismo trošili reči. Za informacije o tome dokle je taj projekat stigao, šta je urađeno, šta se čeka potrebno je zahtevno istraživanje i mnogo vremena. Sigurno je da ćemo o toj transportnoj ruti pričati i narednih godina.

Kao alternativni vid transporta u Beogradu predložena je gondola. Kao je to dosta neoubičajena ideja, mnogi naši čitaoci su želeli da pročitaju detalje, te je taj projekat stigao na osmom mestu. Naime, kako je najavljeno, u prvoj fazi će se gondola graditi od tržnog centra "Delta City" do Ade Ciganlije na Makiškoj strani jezera, a u drugoj fazi projekta od Makiške strane do Košutnjaka. Plan je, ako je moguće, da se krene u realizaciju tog projekta već početkom ove godine.

- Njime želimo da podstaknemo i novi vid prevoznog sredstva u Beogradu, koji bi nesumnjivo smanjio vreme prelaska od jedne destinacije do druge i poboljšao javni gradski prevoz – istakao je gradonačelink Beograda Siniša Mali.

(Foto: MOLPIX/shutterstock.com)
Koliko će i kada gondola smanjiti saobraćajne gužve ostaje da se vidi. A kako bi se teretni saobraćaj izmestio iz centralnih ulica, država namerava da izgradi i intermodalni centar i to u Batajnici. Izgradnja prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom, prema obećanjiima države, počeće već ove godine, a planirano je da budu završeni u roku od dve godine. Logistički centar će se prostirati na ukupno 63 hektara, a intermodalni terminal, na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera, na 13 hektara. Vrednost investicije je 20 mil EUR i to će biti prvi intermodalni terminal ne samo u Srbiji nego na zapadnom Balkanu.

Na desetom mestu je rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe o koja je bila u žiži javnosti tokom cele godine. Pre, u toku i posle rekonstrukcije. Radovi su naravno kasnili, a i po završetku posla ostalo je dosta problema. Osim oštećenja i rupa na asfaltu, vlasnici automobila su nezadovoljni semaforskim režimom, dok su zbog postavljanja tramvajskih šina i stajališta u sredinu ulice nebezbedni i putnici koji na preuskim stajalištima čekaju prevoz.

Na 11. mestu je most preko Save u Šapcu, sledi železnička stanica "Prokop", zatim podzemna garaža Studentski trg Beograd, 14. poziciju zaslužila je priča o završetku autoputa do makedonske granice, a 15. još jedna investicija u skladišne kapacitete - "AB Royal Trans" logistički centar Šid.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, ZDRAVSTVO i ENERGETIKA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.