NavMenu

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.01.2016. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVA.

Srbiju je i tokom 2015. godine napustilo oko 1.000 lekara. Skor isti kao i godinu ranije, uz deficitarne kadrove kojih je sve više i trend mladih lekara koji masovno odlaze u Nemačku, ne ohrabruje da ćemo imati kadrovske kapacitete za pristojnu zdravstvenu zaštitu. Neki čak postavljaju pitanje: Da li će imati ko da nas leči?

Da državni kapaciteti ni sada nisu dovoljni da adekvatno odgovore na potrebe pacijenata, oslikava i sve veća inicijativa da se privatni kapaciteti uključe u zvanično državno zdravstvo. Ministar Zlatibor Lončar najavio je ranije da bi građani već do kraja 2015. mogli da odlaze kod privatnog lekara uz overenu zdravstvenu knjižicu. Međutim, od toga i dalje ništa ne biva. Iako trend jačanja privatnog sektora ne posustaje, na ovogodišnjoj listi nema mnogo priča u vezi sa njihovim poslovanjem. I sama lista se rasplinula na više strana, mada su oči naših čitalaca najviše bile uperene u državne kapacitete i poboljšanje uslova u njima. Donekle, i logično.

(Foto: kcs.ac.rs)
Najveće interesovanje očekivano, izazvala je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Nakon godina odugovlačenja, pomeranja rokova, tender je konačno raspisan u decembru, a radovi na novih 90.000 m2 trebalo bi da počnu u maju. Za novu zgradu Kliničkog centra Srbije u Beogradu predviđeno je 96 mil EUR. Projekat se finansira iz ugovora sa Evropskom investicionom bankom, a kofinansira iz budžeta Republike Srbije. Procenjeni period za završetak radova je trideset jedan mesec od dana obezbeđenja pristupa gradilištu i uplate avansa, do privremenog prijema (primopredaje radova).

Ostajemo u Kliničkom centru Srbije i na poziciji broj dva. Ovde je početkom novembra otvoren Nacionalni gama centar. Za izgradnju centra i gama nož, aparat koji predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata, Vlada Srbije je odvojila blizu 4 mil EUR, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) je donirala još oko 120 miliona dinara. U njemu će se lečiti i pacijenti iz regiona budući da još samo Hrvatska poseduje ovaj savremeni aparat.

Dok se izgradnja Kliničkog centra u Beogradu iščekuje, u Nišu se uveliko gradi. Za potrebe blizu tri miliona stanovnika juga i jugoistoka Srbije i Kosova i Metohije, na lokaciji od 4,5 hektara u širem centru Niša niče nova zgrada Kliničkog centra. Budući centar će biti završen i savremeno opremljen na korisnoj površini od više od 43.000 m2. Predviđeno je oko 600 ležajeva, a u novi KC na jugu Srbije biće uloženo 32,5 mil EUR.

Sledi najava da će najpoznatiji svetski proizvođač rastvora za očna sočiva "Bausch&Lomb" kompletnu proizvodnju za evropsko tržište prebaciti iz Milana u Srbiju, u fabriku kompanije "PharmaSwiss", a prati je još jedna vest o kojoj se godinama pričalo - primeni kubanske vakcine protiv raka u Srbiji. Prve terapije primljene su početkom novembra, a "Cimavax EGF" se u Srbiji sprovodi kroz formu "milosrdnog leka", odnosno pacijenti ga primaju na sopstvenu odgovornost.

(Foto: shutterstock.com)
Na šestom mestu se našla najava "Hemofarma" da u Šapcu planira nova ulaganja i proširenje, dok se na sedmo mesto provukla investiciona priča iz privatnog sektora – počeo je da radi Dom zdravlja "Bulevar", još jedan član prve privatne zdravstvene platforme "Medigroup".

Dalje nas lista vodi u Novi Sad, gde je otvorena savremena ginekološka bolnica "Ferona" čiju okosnicu čini novosadski tim lekara specijalista za vantelesnu oplodnju, dok listu završavaju dve priče o obnovi kapaciteta državnog zdravstva - renovirano Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici u Vršcu koje je na rekonstrukciju čekalo pola veka, i novi poliklinički blok požarevačke bolnice sa hiruškim, ortopedskim i ginekološkim ambulantama.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.
I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, SAOBRAĆAJ i ENERGETIKA?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.