NavMenu

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.01.2016. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVA.

Srbiju je i tokom 2015. godine napustilo oko 1.000 lekara. Skor isti kao i godinu ranije, uz deficitarne kadrove kojih je sve više i trend mladih lekara koji masovno odlaze u Nemačku, ne ohrabruje da ćemo imati kadrovske kapacitete za pristojnu zdravstvenu zaštitu. Neki čak postavljaju pitanje: Da li će imati ko da nas leči?

Da državni kapaciteti ni sada nisu dovoljni da adekvatno odgovore na potrebe pacijenata, oslikava i sve veća inicijativa da se privatni kapaciteti uključe u zvanično državno zdravstvo. Ministar Zlatibor Lončar najavio je ranije da bi građani već do kraja 2015. mogli da odlaze kod privatnog lekara uz overenu zdravstvenu knjižicu. Međutim, od toga i dalje ništa ne biva. Iako trend jačanja privatnog sektora ne posustaje, na ovogodišnjoj listi nema mnogo priča u vezi sa njihovim poslovanjem. I sama lista se rasplinula na više strana, mada su oči naših čitalaca najviše bile uperene u državne kapacitete i poboljšanje uslova u njima. Donekle, i logično.

(Foto: kcs.ac.rs)
Najveće interesovanje očekivano, izazvala je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Nakon godina odugovlačenja, pomeranja rokova, tender je konačno raspisan u decembru, a radovi na novih 90.000 m2 trebalo bi da počnu u maju. Za novu zgradu Kliničkog centra Srbije u Beogradu predviđeno je 96 mil EUR. Projekat se finansira iz ugovora sa Evropskom investicionom bankom, a kofinansira iz budžeta Republike Srbije. Procenjeni period za završetak radova je trideset jedan mesec od dana obezbeđenja pristupa gradilištu i uplate avansa, do privremenog prijema (primopredaje radova).

Ostajemo u Kliničkom centru Srbije i na poziciji broj dva. Ovde je početkom novembra otvoren Nacionalni gama centar. Za izgradnju centra i gama nož, aparat koji predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata, Vlada Srbije je odvojila blizu 4 mil EUR, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) je donirala još oko 120 miliona dinara. U njemu će se lečiti i pacijenti iz regiona budući da još samo Hrvatska poseduje ovaj savremeni aparat.

Dok se izgradnja Kliničkog centra u Beogradu iščekuje, u Nišu se uveliko gradi. Za potrebe blizu tri miliona stanovnika juga i jugoistoka Srbije i Kosova i Metohije, na lokaciji od 4,5 hektara u širem centru Niša niče nova zgrada Kliničkog centra. Budući centar će biti završen i savremeno opremljen na korisnoj površini od više od 43.000 m2. Predviđeno je oko 600 ležajeva, a u novi KC na jugu Srbije biće uloženo 32,5 mil EUR.

Sledi najava da će najpoznatiji svetski proizvođač rastvora za očna sočiva "Bausch&Lomb" kompletnu proizvodnju za evropsko tržište prebaciti iz Milana u Srbiju, u fabriku kompanije "PharmaSwiss", a prati je još jedna vest o kojoj se godinama pričalo - primeni kubanske vakcine protiv raka u Srbiji. Prve terapije primljene su početkom novembra, a "Cimavax EGF" se u Srbiji sprovodi kroz formu "milosrdnog leka", odnosno pacijenti ga primaju na sopstvenu odgovornost.

(Foto: shutterstock.com)
Na šestom mestu se našla najava "Hemofarma" da u Šapcu planira nova ulaganja i proširenje, dok se na sedmo mesto provukla investiciona priča iz privatnog sektora – počeo je da radi Dom zdravlja "Bulevar", još jedan član prve privatne zdravstvene platforme "Medigroup".

Dalje nas lista vodi u Novi Sad, gde je otvorena savremena ginekološka bolnica "Ferona" čiju okosnicu čini novosadski tim lekara specijalista za vantelesnu oplodnju, dok listu završavaju dve priče o obnovi kapaciteta državnog zdravstva - renovirano Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici u Vršcu koje je na rekonstrukciju čekalo pola veka, i novi poliklinički blok požarevačke bolnice sa hiruškim, ortopedskim i ginekološkim ambulantama.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.
I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, SAOBRAĆAJ i ENERGETIKA?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.