NavMenu

Rečni transport robe u Rusiju spas za srpske izvoznike?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.01.2016. 15:57
Komentari
Podeli

(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
Privredna komora Beograda, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokrenuće inicijativu da se anketiraju srpske firme, potencijalni izvoznici u Rusku federaciju, sa pitanjem šta bi za njih značilo uvođenje rečnog transporta Dunavom do Crnog mora, objavljeno je na sajtu ove institucije.

Na sastanku Grupacije proizvođača i trgovaca mesom i mesnim proizvodima Privredne komore Beograda, ocenjeno je da bi rečni put znatno skratio vreme transporta srpskih proizvoda, koji je sada znatno otežan i produžen zbog sankcija Evropske unije Ruskoj federaciji.

- Da bi se pitanje dozvola za ovaj vid transporta ponovo stavilo na dnevni red u Briselu, pošto je Rumunija preko koje ide rečni put Dunavom članica Evropske unije, moraju se znati konkretne količine i ostali parametri na nivou Srbije neophodni da se o ovoj temi legitimno pregovara- izjavio je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.

On je dodao da će ovo istraživanje tržišta biti sprovedeno preko komorskog sistema i da će obuhvatiti sve privredne grane i grupacije kako bi se pomoglo svim onim domaćim preduzećima koja izvoze ili potencijalnim izvoznicima u Rusiju.


Miletić je podsetio da je Privredna komora Srbije, formiranjem Koordinacionog centra za saradnju sa Ruskom federacijom, institucionalizovala rešavanje operativnih problema vezanih za izvoz na ovo značajno tržište i omogućila privrednicima iz cele Srbije da dođu do svih neophodnih informacija o mogućnostima i uslovima plasmana svojih proizvoda preko predstavništva PKS u toj zemlji.

On je posebno ukazao na mogućnosti, koje se otvaraju srpskoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji imajući u vidu da Rusija uvozi godišnje ovih proizvoda za preko 40 milrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.