NavMenu

Manji troškovi, veći profit – rezultati implementacije SAP sistema u "MK Group"

Izvor: eKapija Petak, 19.10.2007. 11:31
Komentari
Podeli

AgrounijaAgrounija
(Svetlana Stajić i Darko Milačić)

Novosadska "MK Group", prva privatna kompanija koja je uvela poslovno-informacioni sistem SAP, proširujući primenu SAP i na sektor agrara, 2006. godine implementirala je jedinstveni modul za agrar pod nazivom ZAGA.

- Onog trenutka kada je poljoprivreda postala vodeća delatnost u "MK grupi", pojavila se potreba da se na centralizovan način prati poljoprivredna proizvodnja na velikim površinama koje se prostiru na različitim geografskim lokacijama. Poznavanje drugih SAP modula, kao i poznavanje lokalnih zakonskih propisa, poslužili su kao korisna baza za izradu modula za agrar. Zahvaljujući ovom modulu, "MK Group" je uspela da za vrlo kratko vreme od poljoprivrede stvori unosan, predvidljiv, visoko organizovan i planiran biznis - izjavila je Svetlane Stajić, direktora "MK IT Business Solutions", kompanije koja je specijalizovana za implementaciju standardnih i razvoj dodatnih SAP rešenja.

AgrounijaAgrounija

Darko Milačić, izvršni direktor "MK Group" istakao je da je osnovna prednost SAP što obezbeđuje menadžmentu da standardizovane informacije, bitne za upravljanje poslovanjem, budu raspoložive u realnom vremenu, na nivou svakog pojedinačnog preduzeće i cele "MK Grupe".

- To u agraru praktično znači da menadžer u svakom trenutku može da prati kompletnu poljoprivrednu proizvodnju, od njiva i silosa, preko mašinskog parka, do učinka svakog pojedinca i mašine u sistemu. SAP omogućava kompletnu analizu prinosa, analizu troškova proizvodnje, poređenje stvarnih i očekivanih rezultata, planiranje resursa i troškova, kao i dalje planiranje rasta prihoda - objasnio je Milačić.

Prema rečima Milačića, implemetacijom SAP, kompaniji se podiže cena, međutim sa aspekta korišćenja programa, firme mogu da očekuju povraćaj kroz dve do tri godine. On je naveo da se i modul ZAGA poljoprivrednom gazdinstvu, koje ima više od 5.000 hektara, takođe može isplatiti za dve do tri godine.

Praćenje poljoprivredne proizvodnje "MK Group" prikazao je u firmi "Agrounija" u Inđiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.