NavMenu

Evan Spiegel, internet preduzetnik, suosnivač i generalni direktor kompanije "Snapchat" - Milijarder koji je odbio "Facebook"

Izvor: eKapija Petak, 08.01.2016. 12:05
Komentari
Podeli
Evan Spiegel (Foto: YouTube/screenshot)Evan Spiegel
Evan Spiegel (Špigl) rođen je u Los Anđelesu 1990. godine. Kao sin uspešnih advokata Melise En Tomas (Melissa Ann Thomas) i Džona Špigla (John W. Spiegel) odrastao je u Kaliforniji, gde je završio "Crossroads School for Arts and Sciences" u Santa Moniki i pohađao Univerzitet Stanford.

Uzimao je časove dizajna na Otis koledžu za umetnost i dizajn, još dok je bio u srednjoj školi, a bio je i student Art centar koledža za dizajn u Pasadeni, leto pre nego što je krenuo na Stanford. Takođe je stažirao u prodaji "Red Bull"-a. Dok je studirao, radio je kao plaćeni stažista za biomedicinsku kompaniju, zatim kao karijerni instruktor u Kejptaunu, Južna Afrika, i u kompaniji "Intuit" na TxtWeb projektu.

Evan je 2012. godine napustio Stanford, neposredno pre diplomiranja, da bi se fokusirao na razvoj "Snapchat"-a, aplikacije za foto poruke koje se samouništavaju nakon određenog vremena. Time se pridružio Bilu Gejtsu, Marku Cukerbergu, Stivu Džobsu i ostalim genijalcima i milijarderima koji nisu stigli do fakultetske diplome.

"Snapchat" je nastao još kao školski projekat, a danas aplikaciju najviše koriste mladi koji putem aplikacije šalju poruke, fotografije i snimke koji se na ekranima primalaca prikazuju nekoliko sekundi, a zatim zauvek nestaju. Spiegel je pokrenuo ovu mobilnu aplikaciju zajedno sa prijateljima iz univerzitetskog bratstva, Robertom Marfijem i Redžijem Braunom, a danas je generalni direktor (CEO).

Jedan od najmlađih milijardera

Prema podacima "Forbes"-a iz 2015. godine, Spiegel je navodno "težak" 2,1 mlrd USD i sredinom godine nalazio se na 931. mestu najbogatijih ljudi na svetu. Takođe je pozicioniran kao 418. najimućniji čovek u SAD i 99. najdublji džep u tehnološkom sektoru.

"Snapchat" je sredinom 2015. vredeo oko 16 mlrd USD i imao je skoro 200 miliona korisnika. Ipak, pre nego što je postigao globalni uspeh Spiegel je svoj preduzetnički duh uložio u kreiranje aplikacije "Picaboo", koja je korišćena za deljenje fotografija koje su bile obrisane 10 sekundi nakon što ih je primalac pogledao. Ova aplikacija nije privukla dovoljno pažnje i praktično je otpisana pre nego što je rebrendirana u "Snapchat".

Za "Snapchat" je 2013. godine bio zainteresovan i "Facebook", ali je Spiegel odbio velikodušnu ponudu Marka Cukerberga od 3 mlrd USD i tako postao vest dana. Tom prilikom je rekao da nije zainteresovan za kratkoročnu zaradu, jer želi da razvija svoj biznis, kao i da uživa u svojoj nezavisnosti.

Kontroverzna aplikacija

"Snapchat" su pratile i neke kontroverze. Mnogi su dovodili u pitanje činjenicu da poruke i fotografije zaista bivaju uništene nakon što se nekoliko sekundi prikažu na ekranu primaoca, pogotovo nakon što je aplikacija hakovana i nakon što su hakeri uspeli da sačuvaju poruke. Takođe, "Snapchat" je optužen za podsticanje slanja seksi poruka, odnosno "sexting", među mladima. Naime, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mnogi preko ove aplikacije šalju golišave fotografije.

Spiegel i Marfi su se našli i na meti svog bivšeg fakultetskog kolege Frenka Brauna, koji tvrdi da je "Snapchat" bio njegova ideja i da je on dizajnirao prvi logo, te dao koncept za "Picaboo".

Od mizoginije do modela "Victoria Secret"-a

Kada su se njegovi roditelji razveli, još dok je bio tinejdžer, Evan Spiegel je nastavio da živi u novoj kući sa ocem koji mu je prepustio poslove dekorisanja novog doma, zajedno sa pozamašnim budžetom za tu akciju. Tada je angažovao Grega Grandea, dizajnera poznatog po tome što je kreirao set za seriju "Prijatelji".

U maju 2014. na jednom blogu se pojavio niz e-mailova koje je Spiegel poslao članovima svog bratstva "Kappa Sigma", još dok je bio na koledžu, koji su bili izrazito mizogini i homofobični. On se kasnije izvinio za svoje postupke i stavove prema ženama u to vreme, navodeći da je "očigledno ponižen i posramljen svojim idiotskim porukama koje su dospele u javnost".

- Nemam opravdanja. Žao mi je što sam to napisao, bio sam kreten. Ti mejlovi ni na koji način ne odražavaju ono što sam danas ili moje današnje stavove prema ženama - rekao je Spiegel tom prilikom.

Danas se zabavlja sa poznatim modelom "Victoria Secret"-a, Australijankom Mirandom Ker, sa kojom je u vezi od juna 2015. godine. Njih dvoje sreli su se 2014. na večeri Luja Vitona u Njujorku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.