NavMenu

NALED traži povlačenje Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave

Izvor: eKapija Petak, 08.01.2016. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ocenila je danas da Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave treba da bude povučen iz procedure, jer će taj zakon dovesti do finansijskog slabljenja gradova i opština.

- Predlažemo da zakon bude povučen iz procedure kako bi se uradile dodatne analize i projekcije kretanja prihoda na lokalu i efekti primene zakona - naveo je NALED u saopštenju.

Ta organizacija navela je da je napravila simulaciju sa primerom budžeta grada sa 100.000 stanovnika, koja je pokazala da bi gubici na prihodnoj strani iznosili više od milijardu dinara.

- Manjak po osnovu različitih komunalnih taksi i ekološke naknade bili bi veći od pola milijarde dinara, a po osnovu poreza na zarade dodatnih 600 miliona dinara - dodao je NALED.

Iz alijanse su ocenili i da gradovima i opštinama u Srbiji rastu nadležnosti, smanjuju se prihodi, a nove obaveze ih očekuju na putu pristupanja EU.

- Primera radi, na lokalne samouprave prebačena je briga o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kako nisu dobile dodatna sredstva neodrživi sistem finansiranja doveo je do skoka duga zdravstvenih ustanova na lokalu na 10 milijardi dinara koji će platiti građani - navedeno je u saopštenju.

NALED je podsetio i da su opštine "već pretrpele udar na budžete" od smanjenja poreza na zarade sa 12 na 10% i upozorio da će država primorati lokalne samouprave, ukoliko nastavi da im smanjuje prihode i povećava obaveze, da povećaju takse i naknade.

- Time republički nivo vlasti odgovornost za parafiskale sa sebe prebacuje na lokal i dodatno ugrožava atraktivnost lokalnih samouprava u očima potencijalnih investitora - navedeno je u saopštenju.

NALED je predložio Vladi Srbije da razgovara sa dva najveća reprezentativna udruženja lokalnih samouprava kako bi se zaštitili interesi građana i privrednika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.