NavMenu

Umetnost u službi poslovanja - Usluge "Art parlamenta" doprinose povećanju energije, većoj efikasnosti i boljim rezultatima

Izvor: eKapija Utorak, 05.01.2016. 10:22
Komentari
Podeli
Gordana Tomić (Foto: Dejan Kalezić)Gordana Tomić
Umetnost u biznisu i biznis u umetnosti – kako naći dobar balans koristan za obe strane. Umetnička dela u poslovnom ambijentu doprinose povećanju energije, većoj efikasnosti i boljim rezultatima. Biznis i menadžerske veštine umetnosti daju novu vrednost, donose profit.

Ozbiljnog izazova da pomiri ove dve strane prihvatila se Gordana Tomić, direktor i vlasnik "Art parlamenta". Slikarka i master ekonomije čija umetnička dela krase galerije u Njujorku.

Ozbiljno je pristupila poslu, osnažena menadžerskim tehnikama sa jedne strane i poznavanjem umetnosti sa druge. Ona u intervjuu za "eKapiju" kaže da je "Art Parlament" okupio tim saradnika sa značajnim iskustvom u inostranstvu, koji u domaćem okruženju realizuju jedinstvene usluge zasnovane na "art-based corporate" učenju, poznate u naprednim poslovnim sistemima u svetu.

- Naša ciljna grupa u ovom segmentu "Art Parlament" portfolia je u korporativnom sektoru, jer se tu nalaze obrazovani ljudi sa umetničkim senzibilitetom, spremni da razumeju potrebu za art-based learning principom u implementaciji korporativnih vrednosti. Oni su ti koji omogućavaju impersivnije i vrednije okruženje, a i kreativnu motivaciju zaposlenih. Naša ponuda umetničkih dela, odnosi se na dela svetski priznatih, a ipak domaćih umetnika, kroz b2b (business-to-business) model – kaže nam Gordana Tomić, naglašavajući da svoj posao doživljava i kao misiju da da doprinos razvoju lokalnog umetničkog tržišta, sa jedne strane i razvoju novih načina poslovanja sa druge strane.

Važna komponenta u boljem razumevanju ponude "Art Parlamenta" predstavlja lično umetničko delovanje i slikarska karijera naše sagovornice, a kako nam kaže, u umetničkim krugovima se primetilo da sa svojim iskustvom u menadžmentu može doprineti domaćoj sceni art biznisa.

- Poverenje se najtemeljnije stiče ličnim dostignućima.

"Art parlament" je kreirao niz usluga koje na umetničkoj osnovi doprinose poslovanju.

Na prvom mestu je promena klasičnog radnog okruženja u umetničko-empatijski uređen prostor kroz opciju rentiranja kataloških dela kao i kroz projekat kreiranja specijalnih slikarskih rešenja po konkretnom senzibilitetu zaposlenih (moodboard projekti). Zatim slede specijalizovane vrste team-building seminara, uključujući team-painting workshop, kao i specijalne color seanse za menadžere. Sasvim zaseban i u svetu veoma cenjen segment art biznisa je stručno savetovanje za korporativno investiranje u umetnost, što je takođe usluga iz našeg portfolia.

Kompletno rešenje umetničke podrške za jednu kompaniju čini upravo izbalansiran izbor vrhunskih umetničkih slika i moodboard specijalnih dela, tzv. panoa raspoloženja, kao rezultat prethodno urađenih intervjua sa zaposlenima i detaljnog razgovora sa rukovodstvom o ciljevima koji se žele postići.

Biznis development u umetnosti

Za potrebe b2b plasmana umetničkih dela, formirana je "Artoteka Art Parlamenta", jedinstveni zvanični katalog i upravo prva srpska poslovna kolekcija umetničkih dela za rentiranje. U ponudu "Artoteke" uključena su dela naših svetski pozicioniranih umetnika, među njima su izuzetna i velika imena, autori velikih modernih formata, kao što su Miloš Šobajić, Goran Mitrović, Saša Montiljo, moja malenkost i nekolicina drugih slikara. "Artoteka" raspolaže, dakle, imenima autora savremenika, ali i ponudom nekoliko galerija, koje su imale razumevanje za ovaj model poslovanja, te kroz njih i imenima klasičara - kaže Gordana Tomić.

Kako nam objašnjava sagovornica, "Artoteka" je inicijalno nastala kao odgovor na problem umetnika da se emotivno i praktično trajno odvoje od svojih dela sa jedne strane, jer ona za njih nemaju brojkama izraženu vrednost, već samo tržišnu cenu, po osnovu koje dakle mogu biti raspoloživa kroz uslugu zakupa, ali misleći i na mogućnosti kompanija zakupaca.

- Do sada je osnovni oblik umetničkog biznisa bio isključivo prodaja umetničkih dela, a osim trgovačkih galerija i napora umetnika da direktno plasiraju svoja dela nije bilo drugih rešenja. Mi uvodimo rentiranje, model u kome umetnici dobijaju finansijsku korist, a dela i dalje ostaju u njihovom vlasništvu.

Sa druge strane, kompanije ne ulažu veliki novac u kupovinu slika, već za prihvatljivu sumu dobijaju umetnička dela prema potrebama i ciljevima te kompanije.


Rent-A-Painting ili zakup umetničkih slika je usluga koja ide u prilog ekonomski odgovornim investitorima, kao i kompanijama u programu optimizacije troškova. Izbegavajući uobičajenu kupovinu umetničkih dela i visoke troškove pri realizaciji nabavke tako velikih i vrednih slika i skulptura, moguće je zakupiti odabrano delo iz fonda naše Artoteke.

Kreativnost koja pokreće

Kako navodi naša sagovornica, implementacijom umetničke podrške menadžment ciljeva, jača se timski duh i kreativna motivacija, povećava se produktivnost.

Sa svim zaposlenima se obavlja intervju za određivanje umetničkog senzibiliteta i ličnog karaktera, na osnovu kojeg se određuju boje koje im prijaju i motivi kojima treba da budu okruženi u svakodnevnom radu. Posebno se vodi računa da kompletne vizuelne intervencije budu u kompoziciji sa kompanijskim bojama i kompanijskim vizuelnim identitetom – objašnjava Tomić "moodboards creating" uslugu.

Naš program je sertifikovao stručnjak sa ogromnim istočnjačkim iskustvom u spiritualnoj umetnosti, veliki i priznat slikar, koji je poreklom odavde, a živi i stvara u Holandiji, maestro Slobodan Bob Tomanović, čije su knjige upravo o dejstvu boja bestseleri - navodi Tomić i naglašava da joj je velika čast što je taj svetski stručnjak jedan od ključnih saradnika "Art Parlamenta". Osim umetničkih kadrova, uz njega, podržani smo HR stručnjacima, pravnicima i stručnjacima iz oblasti osiguranja.

Naša sagovornica kaže da je izuzetno zadovoljna dosadašnjim rezultatima, a posebno je ponosna na činjenicu da je u Srbiji sasvim lepo zaživela ovako sofisticirana primena umetnosti u korporativnom biznisu, sa referentnim kompanijama, gde se zaista misli na personalizaciju okruženja zaposlenih, imidž lidera, korporativne vrednosti i sve to uz sve finansijske benefite i jedno opšte dobro i za kulturu i za biznis. Svemu tome u prilog govori i nominacija Srpske asocijacije menadžera za Godišnju nagradu 2015, u kategoriji Iskorak godine, za inovativni način poslovanja, na šta je slikarka i poslovna žena Gordana Tomić posebno ponosna.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.