NavMenu

Nova banka želi da kupi Komercijalnu banku u Banjaluci

Izvor: Capital Utorak, 29.12.2015. 15:53
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Direktor Nove banke Banjaluka Milan Radović predložiće akcionarima da se uključe u utakmicu privatizacije Komercijalne banke, jer njen sadašnji kapacitet može dodatno ojačati najveću banku Republike Srpske.

- Komercijalna banka ima dobro razvijenu mrežu poslovnica, spada u male banke, nema puno rizičnih plasmana, te bi za kupovinu banke mogao da postoji interes akcionara, jer bi se spajanjem kapitala ove dve banke mogla dobiti aktiva od 2,5 mlrd KM (1,25 mlrd EUR), a uz niži nivo operativnih troškova čime bi se optimizirala mreža, a i snizili ostali troškovi - kaže Radović.

- Na taj način bismo realno mogli imati i do 30 mil KM (15 mil EUR) neto dobiti što je više nego dovoljno za jačanje kapitalne baze, uz isplatu 50% dividende prinos na kapital bi bio 15%, što je jedan od najboljih pokazatelja na tržištu - ističe direktor Nove banke.

Trenutno Nova banka ima prinos na kapital 12% i on je izuzetno dobar pokazatelj sa nivoom NPL od 7,5% (krediti koji kasne preko 90 dana u plaćanju obaveza prema banci) što je dvostruko manje nego prosek tržišta BiH koji iznosi 14,3%.


Radović očekuje da će naredne godine doći do značajne promene u vlasništvu nad kapitalom još nekih banaka u Republici Srpskoj u kojoj će Nova banka imati lidersku ulogu.

- Nova banka će poslovnu 2015. godinu završiti sa neto dobiti između 11 i 12 mil KM (5,5-6 mil EUR), što je na nivou prošlogodišnjeg. Dok je, kako je meni poznato, dobit Komercijalne banke za prošlu godinu iznosila oko 25.500 maraka i njom su pokrivene obavezne rezerve - kaže Radović.

Komercijalna banka a.d. Banjaluka počela je da radi 26. septembra 2006. U akcionarskom kapitalu banke od 60 mil KM (30 mil EUR) većinski akcionar, sa učešćem od 99,9%, je Komercijalna banka Beograd, jedna od vodećih banaka u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.