NavMenu

Srpske građevinare čeka posao u Rusiji - Za učešće nephodna dobra organizacija i pomoć države

Izvor: Novosti Utorak, 29.12.2015. 15:49
Komentari
Podeli

(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Rusija je udarila branu turskim građevinskim radnicima, a to otvara veliku rupu u građevinskom sektoru najveće zemlje na svetu, pišu "Novosti".

Da bi otkinuli svoje parče kolača, sprskim građevinarima je već sada potrebna pomoć države, koja bi trebalo da sredinom januara, na sednici Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, zatraži da našim radnicima brže izdaju radne dozvole.

Kako navode "Novosti", to je važno jer će broj svih stranih radnika u Rusiji iduće godine biti smanjen u odnosu na 2015. godinu za čak 22%.

Na sednicu Međuvladinog komiteta za saradnju Srbje i Rusije u Beograd stiže potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, koji je predložio da sprski građevinari učestvuju u gradnji objekta u gradu gde bi živeli zaposleni na kosmodromu "Istočni", kao i njihove porodice. Taj grad će imati više od 30.000 stanovnika, a januarska sednica biće prilika da se još jednom razmotri ova ideja, te da se zatim napravi analiza koje to naše kompanije zaista mogu da učestvuju u tim poslovima.

Srpski građevinar sa dugogodišnjim iskustvom u Rusiji, inženjer Milun Mišković, kaže da bi bilo jako dobro da se Srbi pripreme za zajednički nastup ako budu učestvovali na tenderima za razvoj grada pored kosmodroma "Istočni".

- Dobijeno poverenje se ne sme izneveriti. Zbog toga bi trebalo da se ozbiljno organizuju, od odabira radnika pa do organizacije gradilišta- ističe Mišković.

Turske kompanije su do sada imale značajne prednosti u odnosu na naše. Njihove firme su finansijski jače, bolje organizovane, imaju više sopstvene tehnike i mogu da računaju na podršku svojih banaka, objasnio je za "Novosti" Saško Đorđević, građevinski inženjer iz Niša koji godinama radi u turskim kompanijama u Moskvi.

Prema njegovim rečima, ako se srpske kompanije bolje ne organizuju, širenje na turskom tržištu ostaće samo nesotvareni san.


Jedan od naših najuglednijih građevinara u Rusiji, dr Desimir Međović, koji je sa svojom kompanijom "Southbrook" napravio sedam hotela u Sočiju, kaže da su naši majstori i dalje bolji od Turaka u završnim radovima.

- Objektivni je problem što su Turci i dosad dobijali poslove jer su imali niže cene od nas. Sada kada je rublja značajno devalvirala, investitori nastoje da objektivno smanje vrednost građevinskih radova. U vreme plivajućeg kursa rublje vrlo je rizično potpisivati ugovore u domaćoj valuti, jer se u jednom trenutku kod nove devalvacije može sve izgubiti i doći u tešku finansijsku situaciju- objašnjava Međović.

Za vreme poslednjeg boravka u Moskvi, srpski premijer Aleksandar Vučić je precizirao da će Srbija podržati one građevinske firme u Rusiji koje zapošljavaju najmanje 50% srpskih radnika. Osim toga, on je naglasio da Srbi koji su vlasnici ofšor građevinskih kompanija, koje objektivno nisu davale nikakav novac Srbiji, ne mogu da računaju na lobiranje i podršku države.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.