NavMenu

Kakve tehnološke trendove možemo očekivati u 2016. godini?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.12.2015. 13:53
Komentari
Podeli
Inovacije u svetu virtuelne stvarnosti dovešće do stapanja digitalnog i fizičkog okruženja, a automobili bez vozača više neće biti priča iz naučne fantastike. Ovo su samo neka od predviđanja trendova u 2016. godini, prema stručnjacima "Samsungovog" Centra za dizajn i inovacije u Londonu.

- Predviđamo da će 2016. biti transformativna godina za tehnologiju. Zahvaljujući izrazito velikim brzinama interneta, eksploziji veza između različitih podataka i razvoju virtuelne stvarnosti, verujemo da će ovo biti godina kada će se digitalni svet sve više preslikavati na fizički svet u našim domovima. Ove nove trendove potenciraće mlađe generacije koje će tražiti sve veću zastupljenost društveno odgovornog poslovanja - izjavio je Feliks Hek, šef kancelarije "Samsung Design Europe" (SDE).

Sledeće godine brzina i kvalitet mobilnog interneta prevazići će karakteristike širokopojasnog interneta u gradovima širom Evrope. Ovo unapređenje performansi svetske mreže otvoriće mogućnosti za sasvim nove primene i servise koji nikada ranije nisu razmatrani. Kako se nastavlja ubrzanje tehnoloških promena, internet će se i dalje razvijati u pravcu okupiranja očiju i ušiju korisnika. Velika ekspanzija inovacija u sferi virtuelne stvarnosti ukazuje da će internet takođe pobuditi i čulo dodira - taktilni internet.

- U 2016. će početi pomeranje ka tehnologijama koje su više zasnovane na emocijama, omogućavaju potpunije uživljavanje i više angažuju čula. Ovu pojavu nazivamo pametnom empatijom - kaže Kamil Hamerer, šef Laboratorije za proučavanje trendova i iskustava u SDE.


Granice koje su delile digitalno i fizičko okruženje sada nestaju, te "Samsung" očekuje da će napredak tehnologije virtuelne stvarnosti dovesti do nove, "figitalne" dimenzije.

Kao što je "Samsung" predvideo prošle godine, virtuelna stvarnost stigla je u maloprodaju. "Samsung Gear VR" uređaj za virtuelnu stvarnost, već podržava kompanije kao što su Tomas Kuk i vrhunski proizvođači automobila, kao što je "Audi", koje ljudima već nude "virtuelni" pristup svojim proizvodima i iskustvima, kako u prodavnicama, tako i u domovima.

U narednoj godini 18% domova u Velikoj Britaniji će usvojiti neki deo tehnologije pametnih domova, što će biti podržano novim proizvodima i uslugama za kontrolu doma putem mobilnog telefona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.