NavMenu

Blokada "Beohemije" 80 mil EUR

Izvor: Novosti Ponedeljak, 28.12.2015. 15:51
Komentari
Podeli
Željko Žunić, vlasnik "Beohemije", kome je u subotu, 26. decembra 2015. godine, određen jednomesečni pritvor, jedan je od najvećih dužnika u Srbiji bankama, državi i zaposlenima. Prema zvaničnim podacima, "Beohemija" je u blokadi većoj od 80 mil EUR, a zajedno sa svojim povezanim firmama, kojih je dvadesetak, može da "dogura" i do 120 mil EUR.

Žunića sada Tužilaštvo tereti da je sa Bojanom Drobnjakom oštetio Alpha banku i Vojvođansku banku za 580 miliona dinara, koliko je zaradila njegova firma. Inače, "Beohemija" je u žižu javnosti dospela kada je Univerzal banka ušla u stečaj, zajedno sa "Interkomercom" Gorana Perčevića, kao dva najveća aktera koja su uzela 2,8 milijarde dinara kredita, od kojih nema ni traga ni glasa. Osim u Univerzalu, "Beohemija" se zaduživala i kod ostalih domaćih i stranih banaka.

Žunić je, kako navode u istrazi, investirao u kupovinu hartija Jubmes banke, gde ima 1,3% vlasništva. On nije direktno vlasnik akcija Dunav banke, koja je u većinskom vlasništvu državnog "Dunav osiguranja". Međutim, podaci Centralnog registra pokazuju da su među vlasnicima opet - "lica povezana sa njima". Na spisku vlasnika je i "Pro-logistic RPC" 2,2%, koji se nezvanično dovodi u vezu sa "Beohemijom".


Da bi spasle što se spasti može, poslovne banke na čelu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je "Beohemiji" odobrila 20 mil EUR kredita, odlučile su da spasavaju ovu zrenjaninsku kompaniju sa obrazloženjem da ima proizvodnju. Upravo je zajam EBRD bio zajamac da strane banke poput Erste, Societe General, i Komercijalne daju "Beohemiji" još 48 mil EUR kredita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.