NavMenu

Za gajenje ruža početna ulaganja 3.500 EUR, za heljdu 1.000

Izvor: B92 Nedelja, 27.12.2015. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Početkom sledeće godine biće održano još pet sajmova preduzetništva u pet gradova Srbije, u okviru projekta "Šansa za novi početak". Na sajmovima će zainteresovani dobiti osnovne informacije o pokretanju sopstvenog biznisa, najavila je Srpska asocijacija menažera (SAM).

Izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović izjavila je da su do sada u okviru projekta, koji su pokrenuli SAM, agencija "DNA Communications" uz finansijsku podršku USAID, održana tri takva sajma, u Nišu, Kruševcu i Subotici, gde je zabeleženoi veliko interesovanje građana.

U okviru projekta za razvoj preduzetništva "Šansa za novi početak", izdate su dve publikacije "Edukativni priručnik" i "Baza šansi" odnosno brošura u kojoj su sabrane preduzetničke inicijative sa osnovnim informacijama o početnim ulaganjima.

- U tim publikacijama smo naveli bazične informacije o tome koliko je početnog ulaganja potrebno, šta je potrebno od opreme, koliko radnika, ili kako registrovati preduzeće. Ove materijale svi građani mogu dobiti besplatno na našim sajmovima preduzetništva koje organizujemo širom Srbije, a mogu se preuzeti i na našem sajtu - kazala je Bulatović.

U bazi šansi nalazi se više od 150 predloga i ideja za pokretanje biznisa, koje su podeljene na četiri delatnosti: poljoprivreda, proizvodnja, trgovina i usluge.

Tako su na primer u oblasti poljoprivrede za uzgajanje ruža potrebna početna ulaganja od 3.500 evra, za uzgajanje povrća u plasteniku od 2.000 do 4. 000 evra, dok je za heljdu potrebno 1.000 evra početnog ulaganja. Za uslužne delatnosti potrebno je nešto manje novca poputusluge presvlačenja dugmadi ili narezivanja ključeva, izrada pečata, za koje je potrebno početno ulaganje od 1.000 evra, ili osnivanje agencije za čuvanje dece ili starih osoba za koju je potrebno svega par stotina evra.

- Na sajmovima savetujemo sve građane i buduće preduzetnike da se ne vode time za šta je potrebno najmanje novca, nego da razmisle o tome šta jeto što njih najviše zanima i u kojoj oblasti poseduju najviše obrazovanja. Za neke poslove koji zahtevaju visa ulaganja savetujemo ih da razmisle o udruživanju sa svojim prijateljima ili kolegama - navela je Bulatović i naglašavu odličnu saradnju sa organizacijom ENECA iz Niša.


Prema njenim rečima sajmovi se organizuju uz podršku i partnerstvo sa lokalnim samoupravama i lokalnim organizacijama koje promovišu preduzetnistvo, dok sam projekat ima podršku Ministarstva privrede, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalne službeza zapošljavanje, Privredne komore Srbije i drugih.

- Cilj nam je da se ljudi na jednom mestu upoznaju sa idejama za pokretanje posla, ali i sa lokalnim organizacijama koje nude određene grantove ili neki drugi vid podsticaja za osnivanje malog biznisa - dodala je izvršna direktorka SAM.

Vlada Srbije najavila je nedavno da će sledeća, 2016. godina biti godina preduzetništva, a da će budućim malim preduzetnicima biti obezbeđene određene olakšice za poslovanje.

- Nadamo se da će to ohrabriti mnoge da se bave preduzetništvom, da razmisle o pokretanju sopstvenog biznisa i tako obezbede radno mesto zasebe i članove svojih porodica -ocenila je Bulatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.