NavMenu

Komercijalna banka se sprema za privatizaciju u 2017. godini - Najavljene nove usluge i širenje u regionu

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2015. 15:49
Komentari
Podeli

Komercijalna banka će nastojati da naredne godine poveća vrednost banke i pripremi je za privatizaciju, planiranu za 2017. godinu, izjavio je danas novi predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker (Alexander Picker).

Kako je rekao, cilj im je da u narednih godinu dana Komercijalna banka postane ne samo nacionalni već i regionalni lider, kao i vodeća srpska banka po uspešnosti rešavanja problematičnih kredita.

On je istakao da Komercijalna banka neće biti pripremljena za privatizaciju na silu, već tako da će "svi poželeti tu banku". Piker je dodao, s obzirom da već ima iskustva u privatizaciji, veruje da će prodajna cena banke biti poznata u poslednjem momentu pre tog postupka.

Komercijalnoj banci, po njegovim rečima, nije potrebna dokapitalizacija jer su svi rezultati tekućeg poslovanja stabilni, a stopa adekvatnosti njenog kapitala je 20%, što je znatno više od propisanog minimuma od 12%.

Piker je kazao da je 2015. bila teška godina za Komercijalnu banku, što se vidi po podatku da je za tri kvartala značajno smanjena dobit u odnosu na prethodnu godinu, a verovatno će tako biti i na kraju godine.

Kako je objašnjeno, knjiženjem jednokratnih rashoda koji su nastali kao rezultat pogoršane otplate kredita klijenta i smanjenjem tržišne vrednosti instrumenata obezbeđenja kredita, banka je poboljšala kvalitet portfolija i realno prikazala bilanse.

Piker je najavio da će Komercijalna banka u narednoj godini pružati nove usluge, pogotovo u oblasti digitalizacije.

Komercijalna banka ima udeo na tržištu Srbije 13%, 900.000 klijenata i štedne uloge u vrednosti 1,6 mlrd EUR. Najveći akcionar Komercijalne banke je država Srbija sa udelom od 41,74%, zatim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 24,43%, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 10,15% kapitala.

Upravni odbor Komercijalne banke je Aleksandera Pikera početkom novembra ove godine izabrao za predsednika Izvršnog odbora. Piker ima dvadesetšestogodišnje iskustvo u bankarstvu, a te poslove je obavljao i u Srbiji od 2004. do 2007. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.