NavMenu

IT preduzetništvo ima budućnost - Domaći programeri zainteresovani za nova znanja i razmenu ideja

Izvor: eKapija Utorak, 22.12.2015. 15:57
Komentari
Podeli

Softveraši ili IT-evci su mladi ljudi koji zarađuju mnogo novca igrajući bilijar, stoni fudbal, pijući kafu na "lazy bag" foteljama. U pitanju su, šta drugo nego predrasude. O razbijanju tih stereotipa pričali smo sa Jovanom Tomić, članicom organizacije "HeapSpace" koju čini grupa entuzijasta okupljenih oko zajedničkog cilja da pospeši tehnološko-preduzetničku svest Srbije.

Sagovornica "eKapije" kaže da u našoj zemlji, osim tehnoloških kadrova zaposlenih u kompanijama, veliki broj informatičara razvija i sopstvene projekte i kreira zanimljivo preduzetničko okruženje.

- Važno je naglasiti da zaposleni u sektoru informacionih tehnologija jesu deficitarni kadar, kao i to da su među najplaćenijim radnicima u Srbiji. S druge strane, ne smemo zaboraviti veliki broj njih koji su se opredelili za preduzetništvo i pokretanje novih projekata. Ne možemo pričati samo o izvozu softvera, već se moramo fokusirati na unapređenje domaćeg znanja i podršku novim idejama – naglašava Jovana Tomić.

Preduzetništvo u IT-u raste i to je budućnost, dodaje naša sagovornica, a taj polet bi trebalo nastaviti i konstantno unapređivati.

Iako je tehnološka zajednica u našoj zemlji veoma razvijena, Jovana Tomić nam kaže da je novo znanje uvek dobrodošlo, kao i da je neophodno podići tehnološku zajednicu kroz kontinualno unapređenje znanja i deljenje iskustava, na kvalitetan i otvoren način.

S tim u vezi, "HeapSpace" je u oktobru organizovao konferenciju "Voxxed Days Belgrade". Događaj održan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke postavio je Srbiju na mapu najvećih evropskih dešavanja u oblasti tehnologije.

- Početkom ove godine odlučili smo da organizujemo "VoxxedDays Belgrade" konferenciju, u pitanju je franšiza "Devoxx-a", najveće nezavisno organizovane konferencije u Evropi koja se bavi tehnologijama. Kad kažem nezavisna mislim na to da ih ne sponzoriše samo jedna firma koja diktira program. To je bila prva "Devoxx" konferencija na Balkanu i prilika da veliki broj inostranih predavača prvi put dođe u Srbiju i predstavi domaćoj programerskoj zajednici savremena softverska rešenja. Nismo očekivali da će odziv biti tako veliki, te smo kao rezultat rasprodali više od 500 ulaznica – kaže nam sagovornica i dodaje da je konferencija okupila sve one koji posluju u okviru IT industrije, programere i preduzetnike, startup entuzijaste i jednostavno, sve one koji su zaljubljeni u tehnologiju.

Program konferencije obuhvatio je tri paralelne trake predavanja - radionice, studije slučaja i nezaobilazni "networking".

Na konferenciji, koja je uvrštena u najbrojniji "Voxxed" događaj, većina predavača je bila iz inostranstva, a posetioci su imali priliku da čuju stručnjake poput: Ludovic Champenois i Mandy Waite (iz kompanije "Google"), Juergen Hoeller (suosnivač možda najpoznatijeg frameworka "Springa"), Simone Bordet (radio na izradi HTTP2 standarda), Bogdan Kecman (MySql stručnjak), Patrick Baumgartner (predstavlja graph baze) i druge.

- Ključni problemi su da studenti posle fakulteta imaju određen nivo znanja koje najčešće nije primenljivo u praksi i u poslovima koji ih čekaju. Nisu dovoljno edukovani konkretnim znanjem (know-how) da mogu da se odmah uključe u neki projekat i da rade. Naša misija je i da im ponudimo primenljivo znanje, sa kojim odmah mogu da počnu da se razvijaju i učestvuju na projektima - kaže Tomić.

Neverovatna energija obeležila je "Voxxed" konferenciju i premašila je sva očekivanja, kako organizatora, tako i predavača, učesnika, posetilaca…

Zaključak je da imamo potrebu za stalnim protokom informacija, razmenom dragocenog znanja i praktičnog iskustva. Pokazali smo inostranim predavačima da ovde ima puno mladih i kvalitetnih ljudi, kao i da postoji veliko interesovanje za praćenje svetskih trendova.

Osnovci programeri

"HeapSpace" će i u 2016. nastaviti edukaciju organizovanjem seminara, radionica, konferencija. Jedan od interesantnih projekata je obrazovanje dece u nižim razredima osnovne škole.

Plan je da u 2016. godini držimo okupljanja i predavanja bar dva puta mesečno. Pored obraćanja stručnjacima i profesionalcima, značajan deo našeg delovanja biće usmeren i deci iz osnovnih škola. Nastavljamo sa realizacijom započetih programa, kao što je kompjuterskog i internet opismenjavanja, kao i osnova programiranja.

O "HeapSpace"

"HeapSpace" je nastao iz "JavaSveta", organizacije koja deluje u Srbiji i regionu više od 10 godina. "JavaSvet" se bavio isključivo "Javom", pa je stoga prerastao u organizaciju sa novim imenom (i novim snagama) krajem prošle godine. Naša misija je podizanje svesnosti o tehnologijama, opet u Srbiji i regionu, kroz predavanja, radionice, konferencije, saradnju sa školama, fakultetima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.