NavMenu

U Crepaji farma u kojoj robot muze krave - Humaniji sistem daje kvalitetnije mleko

Izvor: RTV Petak, 18.12.2015. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Jedna od najmodernijih farmi krava u Srbiji nalazi se u Crepaji. Ta farma specifična je po tome što 160 krava muze robot.

Na ovoj farmi nalaze se ukupno 204 krave, od toga je 160 na muži. Goveda imaju slobodnu volju da dolaze na mužu kada hoće, isto tako jedu i piju vodu kad im je volja. U celoj štali su jednosmerne stazice koje navode kravu da se kreće. Neke se muzu dva puta dnevno, neke tri-četiri a neke i pet puta u toku dana. Ako se pitate kako sve to funkcioniše a pri tom nigde ne vidite ljude, odgovor je robot. Naime, ova farma poseduje postrojenje za automatsku mužu krava takozvanu robot – mužu. Ovde su grla doslovno utrenirana, stoje u redu i čekaju.

- To je sistem gde krave same dolaze na mužu. Imamo pet mesta. Pet jedinica jedna ruka koja opslužuje tih pet jedinica. Čovek je nepotreban, jer robot sam postavlja muzne jedinice i muze životinje. Krave su utrenirane,rado dolaze do robota. Privlači ih koncentrat koji se nalazi u hranilicama u svakom boksu - objašnjava Goran Milošević, upravnik farme.

Pioniri u ovom poslu kažu da je takav sistem humaniji jer životinja sama dolazi na mužu kada oseti pritisak u vimenu, ili pak potrebu za hranom. Pored toga, opšte stanje krava je bolje, a kvalitet mleka poboljšan. U proseku po kravi dnevno ostvaruju 32 litre mleka.

- Imamo oko 100 hiljada somatskih ćelija, osam do deset hiljada bakterija, mlečna mast je na 3,65 težimo ka 3,8 i imamo proteina oko 3,45 - navodi upravnik farme.

Mleko je ekstra klase a svakoga dana odlazi u "Imlek". Predaju ga po ceni od 38 dinara po litri. Kako kažu, plaćanje po kvalitetu je dobro, pa bolje mleko i treba da ima veću cenu. S obzirom na to da je u ovu farmu uloženo mnogo novca, još dosta godina je potrebno da se uloženo i vrati, jer je za sada premija od sedam dinara za litru mleka zapravo i zarada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.