NavMenu

Skupština usvojila budžet za 2016. godinu

Izvor: eKapija Nedelja, 13.12.2015. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: milosljubicic/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je budžet za narednu godinu, koji predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara, a rashode od 1.119 milijardi.

Fiskalni deficit Srbije u idućoj godini treba da iznosi 121,8 milijardi dinara, budući da su prema Zakonu o budžetu za 2016. godinu planirani prihodi u visini od 997,4 milijarde i rashodi od 1.119 milijardi.

Za ovu godinu bio je planiran deficit od 191,3 milijarde dinara, ali će, prema projekciji Ministarstva finansija, on do kraja ove godine iznositi oko 100 milijardi dinara, uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Za plate zaposlenih će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno 184,28 milijardi dinara, što je više od ovogodišnjeg plana koji je iznosio 179,55 milijardi.

U državnoj kasi su planirana i sredstva po osnovu državnih garancija za kredite EPS-a, EMS-a i "Srbijagasa" u iznosu od 44,1 milijarda dinara, odnosno oko 360 mil EUR.

Time su izdaci za garancije na kredite javnih preduzeća prepolovljene u odnosu na ovogodišnji Zakonu o budžetu, kada je po toj stavci planirano 81,72 milijarde dinara, odnosno oko 681 mil EUR.

U odnosu na ovu godinu, plan za 2016. godinu nije predvideo izdatke za garancije kredita za "Železnice Srbije" i "Resavicu".

Na ime subvencija za 2016. planirano je 85,96 milijardi dinara, dok je u planu za ovu godinu ta stavka iznosi 80,55 milijardi.

Usvojeni budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Usvojen Zakon o budžetu za 2016. godinu trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre Božića, 25. decembra, potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Sa budžetom za narednu godinu usvojne su i izmene finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015. godinu i finansijske planove tih organa za sledeću godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.