NavMenu

Optimizam pred novu godinu - Mala i srednja preduzeća uzdržana u investicijama, očekuju veći prihod u 2016.

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2015. 15:43
Komentari
Podeli

Predstavnici malih i srednjih preduzeća i preduzetnici u Srbiji veći su optimisti u pogledu poslovanja i očekivanja za 2016, koju prepoznaju kao bolju godinu za posao, u odnosu na očekivanja koja su imali ove godine, pokazali su rezultati istraživanja ProOptimist Indeks 2016, koje je sprovela ProCredit banka.

To pokazuje da je indeks poslovnog optimizma malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji za 2016. godinu u porastu, a primetan je i veći optimizam onih preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno u oktobru i završeno početkom novembra, a u kome je učestvovalo više od 500 preduzeća, 52,7% domaćih firmi izrazilo je pozitivan stav o poslovnoj klimi, a prošle godine takav stav imalo ih je 46,7%.

U poređenju sa prethodnom godinom, viši procenat preduzeća očekuje povećani obim posla, kao i povećanu dobit naredne godine.

Takođe, veći broj preduzeća očekuje da će 2016. biti pogodna za širenje sektora MSP.

Glavni problem privrednika

Osnovni problemi sa kojima se firme suočavaju su slaba prodaja i slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija za domaće firme, porezi i regulative države.

- Nešto više od polovine anketiranih preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi naredne godine biti veći u odnosu na prethodnu godinu, i to takođe predstavlja rast u odnosu na rezultate iz 2015. godine – izjavio je ovim povodom Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.

Preduzetnici su i dalje dosta suzdržani kada su investicije u pitanju, pa ih tako svaki šesti od 10 ispitanih nema u planu. Oni koji planiraju investicije naveli su da će investirati uglavnom u mašine, opremu i vozila.

Primetno je i da se značajno povećala svest o važnosti ulaganja u energetsku efikasnost kod domaćih kompanija, sa 33% prošle godine na 44% ovo godine, a ta svest je nastavila da raste posebno kod kompanija koje sarađuju sa Nemačkom.

MSP u većem broju smatraju da će sledeće godine imati veće prihode u odnosu na 2015. godinu (48%), dok među preduzetnicima tek 28% očekuje povećanje prihoda sledeće godine.

Oko 40% ispitanika smatra da će 2016. godina biti dobra godina za proširenje MSP.

Svaka četvrta kompanija koja je učestvovala u istraživanju smatra Nemačku najpovoljnijom zemljom za izvoz, a slede Crna Gora, potom i BiH.

Optimizam i za razvoj bankarskog sektora

Anić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da postoji umereni optimizam kada je u pitanju razvoj bankarskog sektora i da je on likvidan.

Anić je rekao da je učešće investicionih kredita veće, da je za te kredite jeftinije finansiranje i da se očekuje da će tako biti i iduće godine. Kako je dodao, ne misli dasu krediti ni sada "skupi".

Predsednik UO ProCredit banke u Srbiji Borislav Kostadinov ukazao je da je ta banka samo ove godine u sektor MSP plasirala 248,5 mil EUR, a da u trenutnom portfoliju kredita ovaj sektor dominira sa 88% učešća.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
- Nastavićemo i dalje sa podrškom MSP jer ona predstavljaju kičmu razvoja privrede. Trenutno ona čine od 31 do 33% ukupnog BDP-a Srbije, dok je u razvijenim zemljama ovaj procenat veći, o čemu govori podatak da u Nemačkoj iznosi 47%. Smatramo da značaj tih preduzeća treba da bude prepoznat i od strane ostalih finansijskih i nefinansijskih institucija u zemlji u cilju jače podrške svim segmentima privrede - rekao je Kostadinov.

Država najavljuje pomoć MSP

Pomoćnica ministra privrede za sektor MSP Katarina Obradović Jovanović rekla je da Ministarstvo podržava inicijativu da vlada sledeću godinu proglasi godinom preduzetništva.

- Podrška izvozu je, uz rast zaposlenih, od ogromnog značaja, a novoformirana Razvojna agencija Srbije u svojim aktivnostima u 2016. godini posebnu pažnju će posvetiti upravo ovoj oblasti, na kojoj će zajedno raditi i ostala Ministarstva, PKS i AOFI - rekla je Obradović Jovanović.

Kako je dodala, nada se da će sledeće godine rezultati ankete biti još bolji. Takođe, i iz Privredne komore Srbije stižu ohrabrenja da će se na MSP sektor više obratiti pažnja.

Savetnik predsednika PKS Aleksandar Kemiveš rekao je da je primetno da u poslednjih nekoliko meseci raste broj upita koje privrednici šalju komori u kojima navode da žele da prošire biznis. Kako je rekao preduzetnici uglavnom ističu da se na to odlučuju jer je predvidljivost poslovanja veća, a da tome doprinosi stabilan kurs, inflacija, ali i i politička predvidljivost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.