NavMenu

Novi zakon o GMO neophodan za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Izvor: Beta Ponedeljak, 07.12.2015. 15:50
Komentari
Podeli

Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu i Belorusiju jedina zemlja Evrope koja nije članica Svetske trgovinske organizacije (STO), a osnovni razlog za to je što odbija da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO), rečeno je danas na skupu o značaju članstva u STO za pristupanje EU.

Uslov za STO, ali i za članstvo u EU, jeste uklanjanje otvorene zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda, dok uzgoj može biti i zabranjen.

Na skupu je rečeno i da Srbija ima načine da se zaštiti od priliva GM proizvoda raznim merama, poput složenih procedura za registraciju.

Izvor iz Ministarstva trgovine naveo je da Srbija može da uvede visok nivo zaštite poput EU, u kojoj se gaji samo jedna GM kultura u samo pet zemalja, a mogućnost zvanične zabrane uzgoja iskoristilo je 19 zemalja, od čega 17 na celoj teritoriji.

Na pitanje da li je moguće da neka članica STO kojoj je promet GMO značajan traži od Srbije da snizi standarde zaštite, u Ministarstvu trgovine navode da bi Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mogla da dobije i pomoć Brisela za rešavanje tog problema.

Pristupanje STO je važno za privlačenje investitora jer pruža predvidljivost i efikasan način rešavanja sporova, a ključni je element i za poglavlje 30 u pregovorima sa EU, u kojem se obradjuju ekonomski odnosi sa inostranstvom, navode predstavnici "ISAC" fonda koji sutra u Beogradu organizuje konferenciju "Pristupanje Srbije STO i procesu pregovora sa EU".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.