NavMenu

Srbija u 2016. dobija zeleni fond - Prioritetne oblasti upravljanje vodama i otpadom

Izvor: Euractiv Sreda, 02.12.2015. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata u oblasti zaštite životne sredine, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. Ona je na predstavljanju Pregleda stanja životne sredine u Srbiji rekla da se za dostizanje ciljeva u domenu zaštite sredine mora imati održiv sistem finansiranja i da je to zeleni budžetski fond.

Pregled stanja životne sredine Ekonomske komisije UN za Evropu pokazuje šta je Srbija uradila na zaštiti sredine, kao i na ono što tek treba da uradi u domenu regulative, kapaciteta, kontrole.

Božović je rekla da očekuje da zeleni fond zaživi 2016. jer su u proceduri zakoni koji se tiču institucionalnog uobličavanja tog budžetskog fonda u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.
- Naši zakoni trenutno su u Briselu i čekamo od njih odobrenje odnosno ocenu i kasnije oni idu prema Skupštini i očekujemo da će do kraja godine biti usvojeni u Skupštini - kazala je Božović za agenciju Beta dodajući da to znači pravni osnov za uspostavljanje fonda.
Ona je napomenula da se u sistemu zaštite životne sredine i dostizanja ciljeva na terenu mora imati održiv sistem finansiranja i da je to zeleni fond.
Kada je reč o finansiranju fonda, Božović je ukazala na mogućnosti od taksi i nakanada "zagađivač plaća", kao i na međunarodne donacije, zatim kredite i druge mogućnosti.
Kako je dodala, "oblast je ogromna, zahteva ogromna sredstva u odnosu na status i planove u svih deset oblasti, kako je podeljena oblast životne sredine".
Državna sekretarka je istakla da prednjači direktiva koja se tiče voda i direktiva upravljanja otpadom a odmah iza je direktiva o industrijskom zagađenju. Kao važnu oblast u kojoj će se "još više razvijati i osnaživati" Božović je navela klimatske promene, posebno s obzirom na prošlogodišnje poplave.
Božović je rekla da je prioritet Srbije upravljanje vodama, s obzirom da samo šest postrojenja u zemlji radi po standardima Evropske unije, kao i na činjenicu da se na svaki litar potrošene vode jedan litar baci. Sledeće na listi prioriteta u zaštiti životne sredine je upravljanje otpadom a zatim idu klimatske promene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.