NavMenu

Slovenija i Srbija potpisale sporazum o vojno-tehničkoj saradnji

Izvor: RTS Sreda, 02.12.2015. 09:03
Komentari
Podeli
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i slovenačka ministarka Andreja Katič potpisali su u utorak, 1. decembra 2015. godine u Ljubljani sporazum o vojno-tehničkoj saradnji dve države. Sporazum će omogućiti tesniju saradnju u oblasti vojne logistike i industrije.

Nakon potpisivanja sporazuma slovenačka ministarka rekla je da se nada podsticanju saradnje istraživačkih, tehnoloških i privrednih subjekata u oblasti naoružanja, opreme, istraživanja i razvoja naoružanja i druge opreme, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva odbrane.

Za tu i saradnju u oblasti standarizacije, kodifikacije, sistema kvaliteta i razmeni stručnjaka, kao i usluga i osposobljavanja i obrazovanja kadrova biće formirana posebna radna grupa, a sa konkretnim projektima će se moći kandidovati i za sredstva Evropske odbrambene agencije.

U razgovorima je istaknuta uspešna saradnja u oblasti odbrane, koju je potrebno ojačati, osposobljavanjem dve vojske na zajedničkim vojnim vežbama, osposobljavanjem jedinica za specijalno delovanje, vojnog alpinizma, logistike i podoficirskog kadra.

Ministri su razgovarali i o saradnji u međunarodnim operacijama, gde je naglasak Slovenije na saradnji u Kforu i Altei u BiH, a u Beogradu deluje oficir Vojske Slovenije u vojnoj kancelariji za vezu sa programom Partnerstvo za mir.

Ministri su razgovarali i o migrantskoj krizi, gde slovenačka vojska sarađuje sa civilnom zaštitom i policijom u logističkoj podršci i zaštiti državne granice.

Srpski ministar odbrane u sredu, 2. decembra nastavlja posetu Sloveniji razgledanjem centra saveza NATO za ratovanje u planinama i susretom sa pripadnicima 132. gorskog puka Vojske Slovenije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.