NavMenu

Otvorena deonica autoputa kod Vranja dužine 26,3 km - Koridor 10 kompletan do marta 2017. godine

Izvor: Tanjug Nedelja, 29.11.2015. 17:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Deonica autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac, na Koridoru 10 kod Vranja, u dužini od 26,3 kilometara, od subote, 28. novembra 2015. godine otvorena je za saobraćaj.

Gradnja ovog dela Koridora 10, koja je finansirana kreditom Svetske banke u vrednosti od 73,8 mil EUR, podeljena je na tri manje deonice: Vladičin Han - Prevalac u dužini od 10,1 km, Prevalac - Suvi Dol u dužini od 9,0 km i Suvi Dol - Donji Neradovac 7,2 km. Projekat je realizovan prema međunarodnim FIDIC pravilima.

Na deonici Vladičin Han - Donji Neradovac izgrađen je autoput u dužini od 26,3 km sa 24 mosta, šest nadvožnjaka i petljom "Vranje" sa svojim krakovima dužine 1,35 km. Takođe je izgrađen novi alternativni nekomercijalni put koji je paralelan autoputu u dužini od 19,5 km sa deset mostova.

Glavni projekat izgradio je Institut za puteve, a tehničku kontrolu projekta obavio je Saobraćajni institut CIP.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je ovom prilikom da će ceo Koridor 10 biti gotov najkasnije do marta 2017. godine.

- Od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada moći ćete najkasnije da idete do marta 2017. godine, a trudićemo se da to bude i do kraja 2016. I Jablanički i Pčinjski okrug biće povezani sa Niškim okrugom, ali i celom Srbijom. Ovaj autoput je razvojni projekat, otvorićemo nove fabrike, dovodimo nove investitore u Vranje i Vladičin Han - rekao je Vučić u Vranju.

Puštanju u rad nove deonice autoputa prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen koji je istakao da su dobra infrastruktura i povezivanje ključ ekonomskog razvoja i poručio da se nada da će novootvorena deonica doprineti razvoju ovog kraja, ali i cele Srbije.

Verheijen je dodao i da je integracija srpske saobraćajne mreže u regionalnu mrežu od ključnog značaja za srpsku ekonomiju i regionalni razvoj, ističući da je Koridor 10 najvažniji koridor u Srbiji koji poboljšava regionalnu povezanost naše zemlje sa svojim susedima.

Otvaranju nove deonice prisustvovali su i direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović i generalni tehnički direktor grčke kompanije "Terna", koja je izvođač radova, Georgios Perdikaris.

U toku gradnje autoputa, obavljeni su istražni i konzervatorski radovi na oko 11 arheoloških lokaliteta na toj deonici.

Na izgradnji je svakodnevno bilo angažovano oko 400 radnika i 150 mašina i kamiona, a stručni nazdor obavljala je firma "Luis Dežer" iz Pariza, dok je konsultant za životnu sredinu bio konzorcijum "Arup" iz Londona i Institut "Kirilo Savić" iz Beograda.

Grčka kompanija "Terna" će, povodom otvaranja ove deonice autoputa, predati automobil kao donaciju Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite iz Vranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.