NavMenu

Veće subvencije, ali i porezi - Evo šta donosi nacrt Zakona o budžetu za 2016. godinu

Izvor: Politika Nedelja, 29.11.2015. 17:24
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Nacrtom zakona o budžetu za 2016. godinu ministar finansija Dušan Vujović planirao je ukupne prihode na nivou od 995,79 milijardi dinara. To je 71 milijarda dinara više nego ove godine. Kako "Politika" saznaje, ukupni rashodi projektovani su na nivou od 1.117 milijardi dinara, što je svega dve milijarde više nego prethodne godine. Ukupan manjak u državnoj kasi za 2016. godinu planiran je na nivou od 121,81 milijardu dinara. To je 70 milijardi dinara manje nego prošle godine.

Reč je o predlogu državne kase, bez lokalnih budžeta, kao i bez pokrajinske kase i fondova. Kako je "Politika" već objavila, konsolidovani deficit, na nivou cele države planiran je na 164 milijarde dinara. To znači da će minus cele republike biti na nivou od 4% bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana. Praktično, deficit će ostati na istom nivou kao ove godine. Na kraju 2015. godine manjak cele države biće 4,1% BDP-a, a ukupni konsolidovani prihodi iznosiće 1.647 milijardi dinara. Rashodi će takođe biti nešto veći nego ove godine i dostići će 1.811 milijardi dinara. U procentima BDP-a prihodi će biti 39,8, a rashodi 43,8 odsto BDP-a.

Ono što iz Predloga budžeta može da se vidi jeste da se od akciza na naftne derivate očekuju prihodi od 136 milijardi ili 14 milijardi dinara više nego ove godine. Plan je da javna preduzeća u budžet inkasiraju dobit u iznosu od osam milijardi. Ove godine plan je bio da ti prihodi dostignu nešto više od 15 milijardi dinara. Vujović očekuje i da javne agencije u kasu dogodine uplate još oko 1,5 milijardi dinara.

Rashodi za plate zaposlenima povećavaće se u odnosu na ovu godinu za pet milijardi i dostići će 184 milijarde dinara. Rastu i rashodi za otplatu kamata i u budžetu za sledeću godinu dostižu 139 milijardi dinara. U ovogodišnjem budžetu ti izdaci bili su 131 milijardu dinara.

Ukupne subvencije su 86 milijardi dinara, što je šest milijardi dinara više nego ove godine. Subvencije privredi povećaće se sa 13 na 15 milijardi, dotacije poljoprivredi biće manje za milijardu dinara (27 milijardi). Subvencije za železnicu značajno će se povećati. Sa ovogodišnjih 11 skočiće na čak 19 milijardi dinara. Za pola milijarde dinara biće veće i dotacije za turizam. Subvencije za kulturu biće prepolovljene (sa osam na četiri milijarde). Transferi PIO fondu biće milijardu dinara manji nego prošle godine (219 milijardi dinara).

Planirana je i emisija evroobveznica u iznosu od milijardu evra.

Budžet ne planira izbore

Nacrtom zakona o budžetu za 2016. godinu parlamentarni izbori nisu planirani. Sredstva namenjena za rad Republičke izborne komisije nisu uvećana u odnosu na prošlu godinu, kao ni na iznos sredstava namenjen za finansiranje političkih partija na razdelu Ministarstva finansija. Prema rečima Nemanje Nenadića iz organizacije "Transparentnost Srbija" sve i da je vlast planirala vanredne parlamentarne izbore, to u budžetu ne bi moglo da se nađe, jer tako nešto ne bi bilo u skladu sa zakonom. Jer, mandat vladi nije istekao. Inače, 2014. godine izbori su budžet koštali oko dve milijarde dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.