NavMenu

Nemci daju 6,5 mil EUR za rešavanje problema na Palićkom i Ludoškom jezeru

Izvor: Tanjug Petak, 27.11.2015. 14:55
Komentari
Podeli
(Palićko jezero) Vlada Nemačke, preko svoje razvojne banke KfW, dodeliće Subotici 6,5 mil EUR bespovratnih sredstava za rešavanje problema biodiverziteta Palićkog i Ludoškog jezera, najavili su u petak, 27. novembra 2015. godine, u Subotici predstavnici te bankarske ustanove i lokalne samouprave.

Kako je najavljeno, tim sredstvima će na Paliću biti izgrađena kanalizaciona mreža, koja će biti povezana sa prečistačem, čime će se sprečiti dalje zagađenje jezera. Performanse prečistača će biti poboljšane, kako bi voda koja otiče u jezero bila još boljeg kvaliteta kada je reč sadržaju azota i fosfora.

Oko jezera će biti uspostavljen zaštitni pojas, kako ne bi došlo do zagađenja od poljoprivredne proizvodnje, a samo jezero će biti oporavljeno sanacionim izlovima ribe, poribljavanjem novim vrstama i smanjenjem vegetacije u samom jezeru. Svi učesnici projekta su se složili da izmuljavanje nije dobro rešenje.

Uskoro se očekuje i zvanično potpisivanje ugovora o donaciji. Ono što sledi jeste projektovanje, a od 2017. godine i sama realizacija navedenih projekata čiji je konačni cilj zaustavljanje daljeg zagađenja Palićkog jezera i oporavak samog jezera u petogodišnjem periodu, do 2022. godine.

Realizacija tog projekta, po oceni gradonačelnika Jenea Maglaija, predstavlja neophodan preduslov za realizaciju Master plana razvoja turizma na Paliću i jedinstvenu priliku da se reši višedecenijski problem zagađenja jezera.

- Mislim da je ovo jedinstvena prilika za ovaj grad da konačno, posle tri-četiri decenije tapkanja u mestu kada je reč o rešavanju problema jezera Palić i raznoraznih projekata i ideja, imamo jasnu situaciju, obezbeđena sredstva - poručio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai i dodao da "sada od nas zavisi da li ćemo biti sposobni da u sledećih tri do pet godina napravimo istorijski iskorak u rešavanju ovog problema".

Rukovodilac projekata komunalne infrastrukture KfW-a Vibeke Kristensen istakla je da su Subotica i Palić odabrani u konkurenciji gradova iz više zemalja Balkana, kao jedini za koji su obezbeđena bespovratna sredstva, pošto je dosadašnja praksa uglavnom bila kombinacija kredita i bespovratnih sredstava.

U KfW-u, prema njenim rečima, zasluge za to pripisuju celom timu iz Subotice koji je učestvovao u njegovoj pripremi.

- Grad nas je ubedio da ovaj projekat neće pomoći samo poboljšanju biodiverziteta jezera, nego da će i zaista poboljšati turističke potencijale koje imate u regiji - rekla je Kristensen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.