NavMenu

Pomoravski okrug rešava problem vodosnabdevanja i otpada komunalnih voda - Ukupna vrednost projekta 36 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 24.11.2015. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
U zgradi Skupštine opštine Ćuprija danas je predstavljen projekat vodosnabdevanja i rešavanja komunalnih otpadnih voda u pet opština Pomoravskog okruga. Ukupna vrednost projekta iznosi 36 mil EUR, od čega će tri četvrtine finansirati Evropska unija.

Ova inicijativa odnosi se na opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac koje ukupno imaju oko 180.000 stanovnika, a predviđeno vreme za realizaciju projekta je sedam godina.

"Projekat prioriteta u oblasti snabdevanja vodom i komunalnih otpadnih voda u Pomoravskom okrugu" predstavili su rukovodioci Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Prva faza realizacije projekta počela je krajem maja 2013. godine. Studiju izvodljivosti, kao finalni dokument te faze, eksperti Radne grupe "Municipal Infrastructure Support Program" (MISP) i delegacija EU u Srbiji ocenili su visokom ocenom.

Stručnjaci Regionalne agencije su objasnili da Studija izvodljivosti "predstavlja osnovu za dalju realizaciju investicija neophodnih za unapređenje odnosa u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda za svaku opštinu". Prema njihovim rečima, Studija je neophodna i za privlačenje daljih investicija.

Kako je saopšteno, osim delegacije EU u Srbiji, projekat ima podršku i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Republičke direkcije za vode.


Grad Jagodina, šesta lokalna samouprava koja čini Pomoravski okrug, nije u tom projektu, jer ima gradski vodovod na koji je priključeno oko 93,2% stanovništva i još oko 40 lokalnih vodovoda iz kojih se snabdeva više od 1.000 stanovnika, pojedine škole i ustanove. Ove i prošle godine Jagodina je uz pomoć Vlade Nemačke, preko nemačke razvojne banke KfW, u modernizaciju gradskog vodovoda i povećanje kapaciteta investirala 4,5 miliona dinara, rekao je za Tanjug direktor JKP "Standard" Dragan Lukić.

On je takođe napomenuo da je za narednu godinu planirana rekonstrukcija Sistema za pročišćavanje otpadnih voda koja će koštati oko 6,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.