NavMenu

Srpska kompanija osvaja Afriku - "Jomil" u Angoli gradi stadion, bolnice, izvozi oružje i hranu...

Izvor: Glas zapadne Srbije Ponedeljak, 23.11.2015. 15:40
Komentari
Podeli
Ambasador Angole Žoze Žoao Manuel rekao je da se saradnja dve zemlje udesetostručila na svim poljima od poslednje posete premijera Aleksandra Vučića ovoj afričkoj zemlji.

- Angola i Srbija imaju saradnju koja je u usponu a posebno od poslednje posete predsednika vlade gospodina Vučića koji je tada bio ministar odbrane, ali lično smatram da ta saradnja može da se pojača na svim poljima, u oblasti ne samo vojne industrije već privrede i poljoprivrede - rekao je Manuel.

- Imamo izuzetno dobro iskustvo sa srpskim firmama još od bivše Jugoslavije, a danas u našoj zemlji vaše preduzeće "Jomil" pokazalo se kao izuzetno na polju vojne industrije, ali i građevine. Ta saradnja mora da ide napred jer je u našoj zemlji opšte poznat izuzetan kvalitet srpskih preduzeća - dodao je on i naglasio da su Angoli potrebni srpski stručnjaci iz skoro svih oblasti, koji bi pomogli u edukaciji domaćih kadrova.

Preduzeće "Jomil" u Angoli danas zapošljava par stotina radnika, ali ekspanzija saradnje tek predstoji budući da je ova kompanija u toj zemlji dobila velike poslove.

- "Jomil" je u velikoj meri uticao na borbenu gotovost ove zemlje, uspeli smo da povratimo u velikoj meri pozicije na tržištu koje je imala bivša Jugoslavija. Trenutno imamo 120 radnika ali glavni poslovi tek predstoje. Rekao bih da je poseta predsednika Vlade u svojstvu ministra odbrane 2013. godine, mnoge stvari promenila. Uspeli smo da se nametnemo kao lider, i pored vojne industrije gde smo broj jedan, dobili smo poslove i u građevini. Trenutno gradimo stadion za 25.000 gledalaca u glavnom gradu Luandi, izgradili smo rezidencijalni objekat angolskoj ambasadi u Beogradu a dobili smo i posao od projekta do gradnje tri bolnice, otvorili su nam se značajni poslovi iz oblasti poljoprivrede - rekao je predsednik komanije "Jomil" Jovan Čeković.

- Trenutno u ovu zemlju izvozimo hranu, kao što su prerađevine od voća, povrća i mesa. Od nas se traži da im pomognemo da osposobe poljoprivredu u smislu uvoza sadnog materijala, gradnju fabrika za preradu voća i povrća, a imamo i upitnik za podizanje farme za gajenje stoke. Naš put jeste Evropa ali veliko tržište su nam ove zemlje koje žele saradnju sa Srbijom - naglasio je Čeković.

- Uspeli smo da kvalitetom na svim poljima eliminišemo konkurenciju kao što su Rusi i Kinezi zbog čega su nam u najavi poslovi u Namibiji, Mozambiku i Kongu - kaže Čeković.

Inače, delagacija Ministarstva industrije Iraka u organizaciji "Jomila" u ponedeljak stiže u sedmodnevnu posetu vojnoj industriji Srbije i tom prilikom će obići Institut "Mihailo Pupin", "Krušik" Valjevo, "Prvi Partizan" Užice, "Milan Blagojević" Lučani, "Slobodu" Čačak, "Prvu Petoletku" Trstenik, "Ede Pro" iz Beograda i "Azimut" Baćevac. Na čelu delegacije nalazi se direktor vojne industrije Iraka dr Mudheher Sadek Sabea al-Tamemi.

Cilj posete je obnavljanje vojne industrije Iraka u saradnji sa preduzećima iz Srbije sa kojima je ova zemlja svojevremeno gradila vojna postrojenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.